Page 55 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 55
NÁTRIUMSZÜKSÉGLET
z egészen biztos, hogy egészséges átlagos NaCl bevitel napi 26 g-ra volt becsülhető,
embereknél, normál körülmények a hipertóniában szenvedő lakosság aránya 38
Aközött, táplálkozási eredetű nátri- % volt. Másrészt a hipertóniások jelentős részé-
umhiánnyal nem kell számolni. A szokásos, nél a sómegvonás, illetve a sóbevitel drasztikus
illetve átlagosnak vehető nátriumfogyasztás csökkentése jótékony hatású volt. Egyébként a
valószínűleg nincs összefüggésben a valódi túlzott nátriumklorid bevitelnek szerepet tulaj-
nátriumszükséglettel, és feltételezhető, hogy donítanak a gyomorrák kialakulásában is.
a szervezet tényleges nátriumigénye jelentő-
sen kisebb, mint a bevitel. Ez utóbbi ugyan- gen nagy mennyiségben a nátrium termé-
is alapvetően ételkészítési, ízesítési (sózási) szetesen toxikus hatású, bár orálisan
szokásaink függvénye, s a napi bevitel akár Iekkora mennyiség szervezetbe jutásának
10-20-szorosa is lehet a napi szükségletnek. valószínűsége rendkívül kicsi. A tengervíz
Az emberi szervezet napi nátriumszükségle- például emberi fogyasztásra alkalmatlan. Az
tét többen csupán 0.5 g körüli mennyiségnek is igaz viszont, hogy csecsemő-otthonokban
vélik, mások – az izzadás függvényében – 1-5 és bölcsődékben sajnos halálos kimenetelű
g közötti napi bevitelt tartanak szükségesnek. balesetet is okozott, amikor a tápszerbe cukor
Sóhiány esetében gyengeség, fáradékony- helyett – tévedésből – konyhasót kevertek. A
ság, fejfájás tapasztalható, esetleg tompult- letális dózis 1-5 g/testtömeg kg közötti érték
ság, rosszullét jelentkezik, és izomgörcsök is konyhasóra vonatkozóan. A nátrium toxikus ha-
felléphetnek. tása ellen védőhatású a kálium bevitele.
ihangsúlyozandó, hogy a túlzott nátrium
(konyhasó) bevitel kedvezőtlen hatású, elég
Kszoros a korreláció a konyhasófogyasztás
mértéke és a hipertónia előfordulási valószínűsé-
ge között. Egyrészt reprezentatív epidemiológiai
felmérések kimutatták, hogy azon népcsopor-
toknál (eszkimók), ahol a nátriumbevitel ala-
csony (mintegy napi 4 g NaCl vagy kevesebb),
ott a hipertónia előfordulási aránya gyakorlatilag
nulla, ha a sófogyasztás magasabb, akkor azon-
ban magasabb, és pl. Észak-Japánban, ahol az