Page 55 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 55

NÁTRIUMSZÜKSÉGLET



                   z egészen biztos, hogy egészséges            átlagos NaCl bevitel napi 26 g-ra volt becsülhető,
                   embereknél, normál  körülmények              a hipertóniában szenvedő lakosság aránya 38
            Aközött, táplálkozási eredetű nátri-                % volt. Másrészt a hipertóniások jelentős részé-
            umhiánnyal nem kell számolni. A szokásos,           nél a sómegvonás, illetve a sóbevitel drasztikus
            illetve átlagosnak vehető nátriumfogyasztás         csökkentése jótékony hatású volt. Egyébként a
            valószínűleg nincs összefüggésben a valódi          túlzott nátriumklorid bevitelnek szerepet tulaj-
            nátriumszükséglettel, és feltételezhető, hogy       donítanak a gyomorrák kialakulásában is.
            a szervezet tényleges nátriumigénye jelentő-
            sen kisebb, mint a bevitel. Ez utóbbi ugyan-          gen nagy mennyiségben a nátrium termé-
            is alapvetően ételkészítési, ízesítési (sózási)       szetesen toxikus hatású, bár orálisan
            szokásaink függvénye, s a napi bevitel akár  Iekkora mennyiség szervezetbe jutásának
            10-20-szorosa is lehet a napi szükségletnek.        valószínűsége rendkívül kicsi. A tengervíz
            Az emberi szervezet napi nátriumszükségle-          például emberi fogyasztásra alkalmatlan. Az
            tét többen csupán 0.5 g körüli mennyiségnek         is igaz viszont, hogy csecsemő-otthonokban
            vélik, mások – az izzadás függvényében – 1-5        és bölcsődékben sajnos halálos kimenetelű
            g közötti napi bevitelt tartanak szükségesnek.      balesetet is okozott, amikor a tápszerbe cukor
            Sóhiány esetében gyengeség, fáradékony-             helyett – tévedésből – konyhasót kevertek. A
            ság, fejfájás tapasztalható, esetleg tompult-       letális dózis 1-5 g/testtömeg kg közötti érték
            ság, rosszullét jelentkezik, és izomgörcsök is      konyhasóra vonatkozóan. A nátrium toxikus ha-
            felléphetnek.                                       tása ellen védőhatású a kálium bevitele.


                  ihangsúlyozandó, hogy a túlzott nátrium
                  (konyhasó) bevitel kedvezőtlen hatású, elég
           Kszoros a korreláció a konyhasófogyasztás
            mértéke és a hipertónia előfordulási valószínűsé-
            ge között. Egyrészt reprezentatív epidemiológiai
            felmérések kimutatták, hogy azon népcsopor-
            toknál (eszkimók), ahol a nátriumbevitel ala-
            csony (mintegy napi 4 g NaCl vagy kevesebb),
            ott a hipertónia előfordulási aránya gyakorlatilag
            nulla, ha a sófogyasztás magasabb, akkor azon-
            ban magasabb, és pl. Észak-Japánban, ahol az
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60