Page 67 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 67
A SÓTALANÍTÁS, AZAZ
ÉDESVÍZ ELŐÁLLÍTÁS
TENGERVÍZBŐL
A
sótalanítás egy olyan eljárás, melynek
során a tengervízből ivóvizet készí-
tenek. Bár elvileg többféle eljárás lé-
tezhet – pl. desztillálás, vákumdesztilláció,
kifagyasztás, elektromos vízbontás –, de a
gyakorlatban csak kétféle technológiai meg-
oldás szerepelhet. A költségek oldaláról néz-
ve csak az ioncserelő gyantán való átbocsátás
és a membránszeparációs technológia jöhet
számításba. A tengervíz sótalanítása, azaz em-
beri fogyasztásra alkalmassá tétele, tehát iha-
tóvá alakítása ugyanis meglehetősen drága
művelet. S persze az ivóvíz távolsági szállítása
sem egyszerű dolog.
következőkben egy jelenlegi technoló-
giáról, a már meglehetősen széles kör-
b
A en alkalmazott membránszeparációs
eljárásról, az ún. fordított ozmózis felhaszná-
lásán alapuló technikáról lesz szó. E sorok írója
éppen Szingapúrban, e rendkívül sűrűn lakott,
nagyon kis területű délkelet-ázsiai országban
használta a fordított ozmózis elvének alkalma-
zásával készült, fél literes műanyag palackokba
töltött ivóvizet szomjának oltására.