Page 63 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 63

MI A TENGERVÍZ?










                     z ún. édesvíztől (folyóvíz, tavak vize, gleccserekből származó víz, hólé, esővíz)
                     eltérően a tengervíz a Föld felületének nagy részét beborító tengerek és óce-
            Aánok természetes vize, amiben a vízen kívül elsősorban ásványi anyagok (főleg

            fémkloridok) találhatók. Ha a tengervizet bepároljuk – így állították elő régen közvetle-
            nül a tengervízből a Nap sugárzó energiájának kihasználásával az ételek ízesítésére és

            tartósítására használt tengeri sót (asztali sót, kősót) – akkor a víz elpárologtatása után
            kristályos anyag, tengeri só marad vissza, aminek döntő része nátriumklorid (NaCl). A
            tengervíz sótartalma általában 3-4 % körüli érték, de kisebb beltengerek – pl. Fekete

            tenger, Adriai tenger – esetében a sótartalom ennél jelentősen kisebb is lehet, csupán
            1-2 %. A lefolyástalan belső területeken viszont rendkívül magas sókoncentráció is

            kialakulhat, a Holt-tenger esetében pl. meghaladja a 25%-ot.


                    ermészetesen a geológiai viszonyok függvényében a tengervízben nem csupán

                    klorid, de más anion (pl. szulfát, bromid, jodid) is előfordul. A kationok között
            Ta nátriumon kívül elsősorban a kálium, magnézium, kalcium, de gyakorlatilag
            a periódusos rendszer teljes elemállománya (pl. litium, rubidium, stroncium, arzén,

            foszfor) megtalálható. Nyilvánvalóan számos egyéb komponens is (akár szerves ere-
            detű anyag), hiszen a tenger egyrészt tengeri növények és állatok élőhelye, másrészt
            esetenként az emberi tevékenység (pl. ipari eredetű szennyezések, olajszállító tank-

            hajók balesete) következtében is szennyeződhet. Az 1. táblázat a tengervíz átlagos
            sóösszetételét mutatja a fontosabb összetevőkre vonatkozóan, az 1. ábra pedig a

            sóösszetétel és a fagyáspont összefüggéséről tájékoztat. Jól ismert tény, hogy a mintegy
            1.03 g/ml sűrűségű tengervíz fagyáspontja kb. – 2 oC.




                 KOMPONENS               KONCENTRÁCIÓ                        °C
                                               g/liter                       1

             nátrium-klorid                      34                          0
             magnézium-klorid                    3,8                         -1
             magnézium-szulfát                   1,6
             kalcium-szulfát                     1,2                         -2
             kálium-szufát                       0,9                         0 10 20 30 40 %

                                 1.táblázat                                           1.ábra
                      A tengervíz átlagosnak vehető                    A víz sótartalma és fagyáspontja
                            ásványi összetétele                                közti összefüggés
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68