Page 41 - Zsiráf Magazin - 2016. december
P. 41

Ahány nemzet és vallási hagyomány, annyi-
                                                              féle jellegzetes és érdekes étellel találkozha-
                                                              tunk. Magyarországon a keresztény étkezési
                                                              kultúra legtöbb elemét az ünnepekben ta-
                                                              láljuk meg. Az egyházi év a négy hétig tartó
                                                              adventtel indul, amely december 24-ig tart.
                                                              Ezt az időszakot a szegényesebb, böjtös éte-
                                                              lek jellemzik, amikor többek között káposztát,
                                                              babot, aszalt gyümölcsökből készült levest,
                                                              mákos tésztát esznek. Régebben, (főként az
                                                              idősek) egész nap són, kenyéren és vízen böj-
                                                              töltek, esetleg még nyers savanyú káposztát
                                                              fogyasztottak. Este a karácsonyi asztalra is
                                                              csak növényi eledel került. Az éjféli mise után
                                                              kicserélték az abroszt, amiről a böjtös vacso-
                                                              rát ették, és ezután már gazdagabb fogások
                                                              következtek.

                                                              Az ortodox egyházban a böjt november 14-
                                                              én, Szent Fülöp napján, vette kezdetét,. Ha
                                                              szerdára vagy péntekre esett, akkor húst nem
                                                              fogyasztottak a hívők, halat viszont igen.
                                                              November 15-től december 25-ig – szerda
                                                              és péntek kivételével – a hal fogyasztása meg-
                                                              engedett volt, a tejterméké és a tojásé azon-
                                                              ban nem. A böjt utolsó hetében, december
                                                              18-ától már a hal fogyasztásától is tartózkodni
                                                              kellett.

                                                              Karácsony böjtje szenteste véget ért.  Az
                                                              ünnepi étel a legtöbb helyen halászlé, halle-
                                                              ves, rántott hal, esetleg pulykasült vagy töltött
                                                              káposzta. Számos babona kapcsolódik a ka-
                                                              rácsonyi asztalhoz, melyet piros mintás ab-
                                                              rosszal terítenek le, hiszen ez a szín az öröm
                                                              színe. Szokás szénát helyezni az asztal alá,
                                                              betlehemi jászolra emlékezve, a gabonával
                                                              teli kosár a jó termés miatt, a mák, a bab, a
                                                              borsó a bőség végett.
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46