Page 36 - Zsiráf Magazin - 2017. április
P. 36

ESL tej                                           TEJTERMÉKEK

            Az ESL (Extend Shelf Life) technológia gyakor- Joghurt
            latilag a pasztőrözés és az ultrapasztőrözés
            között van. Olyan hőkezelés, amelynek során  Hőkezelt tejből, speciális mikrobatenyészetek
            a tejet néhány pillanatig 100-135 °C közötti  hozzáadásával, savanyítással és alvasztás-
            hőmérsékletre melegítik, majd gyorsan lehű- sal készült termékek. Tápanyag-összetétele
            tik. Ennek következtében a tej élvezeti értéke  a tejhez hasonló, kivéve a hozzáadott cukrot
            nem csökken, azonban az eltarthatósága 21- és/vagy tejszínt tartalmazó ízesített készítmé-
            28 napra nő. Az ESL tejek hűtést igényelnek.      nyeket. A joghurthoz tejsavbaktériumokat,
                                                              a kefirhez pedig tejsavbaktérium és élesztő
            UHT tej                                           vegyes tenyészetet használnak. A joghurtok
                                                              csoportosítása különböző szempontok sze-
            Az UHT (Ultra Hight Temperature Treated  rint lehetséges. A mikroorganizmus kultúra
            Technology) kifejezés ultramagas hőmér- összetétele és állapota szerint: élőflórás (nor-
            sékleten történő hőkezelést jelent, melynek  mál vagy probiotikus), illetve nem élőflórás.
            során a tejet 136-142 °C hőmérsékleten 2-6  Zsírtartalom szerint megkülönböztetünk nor-
            másodpercig hőkezelik, majd szobahőmér- mál (>3% tejzsír), zsírszegény (0,5-3% tejzsír),
            sékletre hűtve aszeptikusan (csíramentesen)  és sovány (<0,5% tejzsír) termékeket; ízesítés
            csomagolják. Az UHT tejek nem igénylenek  szerint pedig natúr vagy ízesített joghurtokat.
            hűtést, szobahőmérsékleten több hónapon
            át tárolhatóak. A közhiedelemmel ellentét-
            ben nem tartalmaznak tartósítószert, pusztán
            a speciális hőkezelésnek és csomagolásnak
            köszönhetően tarthatók el sokáig.
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41