Page 38 - Zsiráf Magazin - 2017. április
P. 38

Lactococcus baktériumokat, az „oltó” enzi-           A gomolyát (túrósajtot) pasztőrö-
            met (kimozin, pepszin) tartalmaz. Magyaror-          zött tejből készítik, oltós alvasz-
            szágon általában savanyú étkezési túrót              tással, majd az alvadékot aprítják,
            gyártanak. A túró koncentráltan tartalmazza          melegítik, keverik, és végül formák-
            a tej fehérjéit és ásványi anyagait, ezért táp-      ba öntik. Ezután 24 óra állás során
            lálkozás-élettani jelentősége nagy, valamint         a savó kicsurog belőle. Hűvös helyi-
            a különböző diétákba is remekül beépíthető           ségben érlelik, és közben sós vízzel
            (pl. májbetegek étrendje). Hazánkban étke-           kezelik. Gomolyát tehén- és juhtej-
            zési tehéntúró három különböző zsírtarta-            ből is szoktak előállítani. A gomolya
            lommal kapható: a zsíros 12,2 g, a félzsíros         további feldolgozásával készül a Pa-
            7 g, a sovány pedig 0,5 g zsírt tartalmaz 100        renyica sajt, a juhgomolya készíté-
            grammonként.                                         sekor kicsurgó savó pedig az orda,
                                                                 mely értékes fehérjeforrás. A juhtúró
                                                                 gyártásához először gomolyát készí-
                                                                 tenek, majd ezt további technológi-
                                                                 ai eljárásoknak (aprítás, zsírtartalom
                                                                 beállítás, állomány kialakítás) vetik
                                                                 alá. A juhtúró 65% juhgomolya és
                                                                 20% tehéngomolya keverékéből áll,
                                                                 zsírtartalma jóval nagyobb a tehén-
                                                                 túróénál (22,5 g/100 g). Táplálkozás-
                                                                 élettani szempontból a tehéntúró
                                                                 fogyasztása alacsonyabb energia- és
                                                                 zsírtartalmának köszönhetően elő-
                                                                 nyösebb, mint a zsíros juhtúró.
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43