Page 39 - Zsiráf Magazin - 2017. április
P. 39
Sajtok
A sajtok a tejből oltós alvasztással nyert al-
vadék további feldolgozásával készített ter-
mékek, melyek hosszabb ideig eltarthatók,
mint a többi tejtermék. A sajt a tej összes
tápanyagát tartalmazza, azonban megválto-
zott arányban (magasabb fehérje és zsírtar-
talom jellemzi). A zsír mennyisége (10–65%)
jellemző a sajt állományára és ízére, valamint
ez határozza meg az energiatartalmát is. Tej-
cukrot a sajtok gyakorlatilag nem tartalmaz- A sajtok nagyon jó fehérje- és kalciumforrá-
nak, ezért a laktózérzékenyek többsége gond sok, kivételt képeznek az ömlesztett sajtok,
nélkül tudja fogyasztani őket. Víztartalma 35– melyek gyártása során ömlesztősókat (fosz-
80% között mozog, mely megszabja a sajt fátok) használnak, így bennük a kalcium-fosz-
keménységét és eltarthatóságát. for arány eltolódik. Táplálkozás-élettani néző-
pontból rendszeres fogyasztásra elsősorban
A sajtokat több szempont szerint lehet cso- a zsírszegény sajtok javasoltak, a magas ener-
portosítani: gia-bevitel elkerülése érdekében.
• alapanyag szerint: tehén-, juh-, kecskesajtok,
• zsírtartalom szerint: sovány, félzsíros, zsíros Összességében elmondható, hogy a tej és
sajtok, a belőle készült tejtermékek – különös te-
• víztartalom szerint: lágy, félkemény, ke- kintettel a zsírszegény változatokra – fontos
mény sajtok, szereplői az egészséges táplálkozásnak. Na-
• érési mód szerint: friss és érett sajtok, ponta javasolt belőlük fogyasztani akár hideg,
• lyukacsozottság szerint: erjedési lyukas, akár meleg étkezések alkotóiként, változatos
röglyukas sajtok. formában elkészítve.
Felhasznált irodalom:
1. Dr. Horváthné Dr. Mosonyi Magda (szerk): Élelmiszerismeret és -technológia I., Budapest, 1997.
2. http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/
3. http://konyvtar.uni-pannon.hu/doktori/2008/Csanadi_Zsofia_dissertation.pdf
4. http://phd.semmelweis.hu/mwp/phd_live/vedes/export/palfierzsebet.d.pdf
5. Rodler Imre (szerk.): Tápanyagtáblázat, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2006.
6. http://www.omgk.hu/Mekv/arch/13511.pdf
7. http://www.omgk.hu/Mekv/2/251/251.html
8. https://uni-eszterhazy.hu/public/uploads/taplalkozastani-es-elelmezestani-ismeretek_5695949068edc.pdf
9. http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0010_1A_Book_14_Az_allattartasi_muszaki_ismeretek/
ch10s03.html