Page 59 - Zsiráf Magazin - 2017. december
P. 59

Vitathatatlan, hogy az ételek élvezeti értékét  A 2014-es Országos Táplálkozás- és Táplált-
            meghatározza az ízesítés. Amikor például  sági Állapot Vizsgálat alapján a napi átlagos
            a keresztes lovagok először kóstoltak olyan  sóbevitel legnagyobb része a kenyér és pék-
            ételt, ami keleti-fűszerekkel volt ízesítve, szinte  áruk, illetve a húskészítmények (felvágott,
            alig tudtak betelni vele. Míg régen akár hete- kolbász, konzerv) fogyasztásából származik
            ket, hónapokat is várni kellett a hajókon érke- nők és férfiak körében egyaránt. Emellett
            ző fűszerszállítmányokra, addig mára a fejlett  a zöldségkonzervek és savanyúságok, a saj-
            közlekedésnek köszönhetően pár óra alatt el- tok és egyéb élelmiszerek is hozzájárulnak
            jutnak a világ egyik tájáról a másikra.           a sóbevitelhez (5). A túlzott mértékű tartós
                                                              sóbevitel a magas vérnyomás betegség ki-
            Az ókorban és a középkorban még hábo- alakulásának rizikófaktora, akár férfiről, akár
            rúztak is a borsért, a fahéjért (1), ma pedig  nőről, felnőttről vagy gyermekről beszélünk.
            természetes hogy csak leemeljük a polcról.  A magas vérnyomás pedig az agyvérzés és
            Annak ellenére, hogy a különféle fűszerek  a szív-érrendszeri betegségek kockázati té-
            ilyen könnyen elérhetők, mégis előfordul,  nyezője. Ezért nagyon fontos a sóbevitel mér-
            hogy az ételek ízét mesterséges ízfokozók- séklése, különös tekintettel azoknál, akiknél
            kal vagy a túlzott mértékű sózással növelik.  már fennáll valamilyen szív-érrendszeri be-
            Ennek nem kívánatos következménye lehet,  tegség.
            hogy  ízérzetünk  rossz  irányba  változik,  és
            még a kellően sós ételt is ízetlennek érez-
            zük, megoldásként tovább sózzuk. Pedig ezt
            az utolsó mozzanatot jobb lenne elkerülni,
            hiszen a hazai lakosság sóbevitele enélkül is
            bőven meghaladja az ajánlott értéket.
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64