Page 59 - Zsiráf Magazin - 2017. december
P. 59
Vitathatatlan, hogy az ételek élvezeti értékét A 2014-es Országos Táplálkozás- és Táplált-
meghatározza az ízesítés. Amikor például sági Állapot Vizsgálat alapján a napi átlagos
a keresztes lovagok először kóstoltak olyan sóbevitel legnagyobb része a kenyér és pék-
ételt, ami keleti-fűszerekkel volt ízesítve, szinte áruk, illetve a húskészítmények (felvágott,
alig tudtak betelni vele. Míg régen akár hete- kolbász, konzerv) fogyasztásából származik
ket, hónapokat is várni kellett a hajókon érke- nők és férfiak körében egyaránt. Emellett
ző fűszerszállítmányokra, addig mára a fejlett a zöldségkonzervek és savanyúságok, a saj-
közlekedésnek köszönhetően pár óra alatt el- tok és egyéb élelmiszerek is hozzájárulnak
jutnak a világ egyik tájáról a másikra. a sóbevitelhez (5). A túlzott mértékű tartós
sóbevitel a magas vérnyomás betegség ki-
Az ókorban és a középkorban még hábo- alakulásának rizikófaktora, akár férfiről, akár
rúztak is a borsért, a fahéjért (1), ma pedig nőről, felnőttről vagy gyermekről beszélünk.
természetes hogy csak leemeljük a polcról. A magas vérnyomás pedig az agyvérzés és
Annak ellenére, hogy a különféle fűszerek a szív-érrendszeri betegségek kockázati té-
ilyen könnyen elérhetők, mégis előfordul, nyezője. Ezért nagyon fontos a sóbevitel mér-
hogy az ételek ízét mesterséges ízfokozók- séklése, különös tekintettel azoknál, akiknél
kal vagy a túlzott mértékű sózással növelik. már fennáll valamilyen szív-érrendszeri be-
Ennek nem kívánatos következménye lehet, tegség.
hogy ízérzetünk rossz irányba változik, és
még a kellően sós ételt is ízetlennek érez-
zük, megoldásként tovább sózzuk. Pedig ezt
az utolsó mozzanatot jobb lenne elkerülni,
hiszen a hazai lakosság sóbevitele enélkül is
bőven meghaladja az ajánlott értéket.