Page 52 - Zsiráf Magazin - 2017. október
P. 52

GENETIKA




                                   a konyhában













            MILYEN TULAJDONSÁGOKAT KAPTUNK A SZÜLEINKTŐL, FELMENŐINK-
            TŐL? MIT FOGUNK ÁTADNI UTÓDAINKNAK? ÖRÖKLŐDHET-E A HUMORT

            ÉS A KREATIVITÁS? KÉPESEK VAGYUNK ARRA, HOGY ÖRÖKLÖTT ADOTT-
            SÁGAINK ELLENÉRE NE HÍZZUNK EL?














            Megannyi kérdés, melyek mindenkit érdekelnek és minden ember számára izgalmassá te-
            szik a genetikát. De hogy jön mindehhez a „konyha”? A táplálkozás szerepének fontossága
            az egészségmegőrzésben és a betegségmegelőzésben a néphagyományokban már ős-
            idők óta ismert, tudományos jelentőségét azonban az új molekuláris genetikai eszközök
            alkalmazása csak még jobban megerősítette. Jean Anthelme Brillat-Savarin, az ízlelés nagy-
            mesterének 18. századi híres mondása, miszerint „mondd meg, mit eszel, s megmondom,
            ki vagy”. Napjainkban e mondás kezd igazán értelmet nyerni.





            GENETIKA, GENOMIKA ÉS A TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNY


            Az örökléstan, azaz a genetika a görög ’genesis’  lalkozik, amely egy élőlény összes genetikai
            szóból származik, jelentése ’eredet’, génekkel  információját jelenti a gének összességét és
            és öröklődéssel foglalkozó biológiai tudo- a sejt teljes DNS-állományát is beleértve.
            mányágat jelöli. A genetikai öröklődés alap-
            elveinek feltárása körülbelül 150 évvel ezelőtt  A  nutrigenetika  és a  nutrigenomika  (az
            kezdődött. A tudományos genetika születé- elnevezés az angol nutrigenetics, illet-
            se egybeesik a 20. század kezdetével, amely  ve  nutrigenomics  magyarítása,  jelentése
            az elmúlt 70 év egyik legdinamikusabban fej- táplálkozásgenetika, táplálkozásgenomika)
            lődő tudományává nőtte ki magát. A gene- alapkérdése hasonló, a gének és a tápanya-
            tika forradalmát egy hihetetlen jelentőségű  gok közötti kölcsönhatások feltárásával
            áttörés, a genomprogramok befejeződése  foglalkoznak, csak más-más megközelíté-
            jelentette, mely megteremtette a genomikát.  seket alkalmaznak. Mindkét tudományterület
                                                              hosszútávon egy egészségesebb élet kialakí-
            A finomhangolás tudományának is nevezett  tását és a táplálkozáshoz köthető megbete-
            genomika a teljes genom vizsgálatával fog- gedések elkerülését célozza meg.
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57