Page 53 - Zsiráf Magazin - 2017. október
P. 53
NUTRIGENOMIKA
A táplálkozásgenomika olyan tudományterü- Az élelmiszeripar a nutrigenomika kutatási
let, amely az étrend különböző összetevői, eredményeit felhasználva különböző alap-
a tápanyagok és a genomvariációk génkife- termékekből egészségvédő, funkcionális
jeződésre gyakorolt kölcsönhatásait vizsgál- élelmiszereket fejleszt. Ezen keresztül érez-
ja. Vagyis azt, hogy a különböző tápanyagok hetően pozitív folyamat zajlik az élelmiszer-
hogyan szabályozzák az anyagcsere folyama- iparban, melynek jele, hogy egyre nő azon
tokat, miként irányítják a homeosztázis fenn- élelmiszerek száma, melyek élvezeti értékük
tartását és milyen hatásmechanizmusokat mellett táplálkozásbiológiai előnnyel is rendel-
érvényesítenek a génműködésnél. keznek. Ilyen előny a zsírtartalom csökkenté-
se, a cukor elhagyása, a sószegényítés, egyes
Ennek megértésére jó példát szolgáltatnak ásványi anyagokkal (pl. vas, kalcium, magné-
az extra szűz olívaolaj hatását vizsgáló kuta- zium, szelén) való dúsítás, a multivitaminozás,
tások. Megállapították ugyanis, hogy az egy- valamint a bélazonos probiotikus tejsavbak-
szeresen telítetlen, ómega-9 zsírsavakban tériumok alkalmazása különböző élelmisze-
bővelkedő extra szűz olívaolaj fogyasztása rekben.
gének kifejeződésén keresztül csökkenti
a gyulladásos folyamatokat és így több be-
tegség kialakulásának a kockázatát.
NUTRIGENETIKA
A táplálkozásgenetika, vagyis a nutrigenetika betegségeket okozni, míg egy másiknál sem-
a nutrigenomika megfordítása. Nem az élel- milyen károsító hatást nem vált ki.
miszerekből indul ki, hanem azt vizsgálja,
hogy az egyéni genetikai háttér hogyan A nutrigenetika meglehetősen ellentmon-
befolyásolja a tápanyagok hatását. dásos, de sok lehetőséget hordozó területe
a GMO-k felhasználása. A GMO betűhármas
Nem is hinnénk, hogy mekkora szerepe van az angol „Genetically Modified Organism” sza-
a szervezetünk egyéni „beállításainak” a táp- vakból ered, melyek jelentése „Genetikailag
lálkozási folyamatokban. Egy enzimet kódo- Módosított Élőlény”, pontos szakmai megha-
ló génben vagy annak szabályozó régiójában tározása alatt azonban a „Géntechnológiával
megjelenő genetikai variánsok ugyanis mó- módosított, nemesített élőlényt” kell értenünk.
dosíthatják a tápanyagok felszívódását, táro- A 20. század végén a hagyományos nemesítés-
lását, kiválasztását és a jóllakottságérzésben sel szorosan összefogva jelent meg a géntech-
tapasztalt egyéni különbséget. nológiai úton történő nemesítés, mely teljesen
új dimenziókat nyitott a növénybiológiai kutatá-
A nutrigenetika eredményei alátámasztották, sokban. Segítségével célzott módon illeszthető
hogy a humán genomban előforduló termé- be egy gén vagy gének csoportja egy növény
szetes variánsok felelőssé tehetők az étrendre örökítőanyagába, hogy a gazdák, a fogyasztók
adott egyéni biológiai válaszban lévő különb- vagy akár a környezet védelme érdekében job-
ségekért. Ezek alapján kijelenthető, hogy egy- bítsák a növények bizonyos tulajdonságait (pl.
azon étrend az egyik embernél képes komoly megnövelt táplálkozástani értékű élelmiszerek).