Page 53 - Zsiráf Magazin - 2017. október
P. 53

NUTRIGENOMIKA

            A táplálkozásgenomika olyan tudományterü-         Az élelmiszeripar a nutrigenomika kutatási
            let, amely az étrend különböző összetevői,  eredményeit felhasználva különböző alap-
            a tápanyagok és a genomvariációk génkife-         termékekből egészségvédő, funkcionális
            jeződésre gyakorolt kölcsönhatásait vizsgál-      élelmiszereket fejleszt. Ezen keresztül érez-
            ja. Vagyis azt, hogy a különböző tápanyagok  hetően pozitív folyamat zajlik az élelmiszer-
            hogyan szabályozzák az anyagcsere folyama-        iparban, melynek jele, hogy egyre nő azon
            tokat, miként irányítják a homeosztázis fenn-     élelmiszerek száma, melyek élvezeti értékük
            tartását és milyen hatásmechanizmusokat  mellett táplálkozásbiológiai előnnyel is rendel-
            érvényesítenek a génműködésnél.                   keznek. Ilyen előny a zsírtartalom csökkenté-
                                                              se, a cukor elhagyása, a sószegényítés, egyes
            Ennek megértésére jó példát szolgáltatnak  ásványi anyagokkal (pl. vas, kalcium, magné-
            az extra szűz olívaolaj hatását vizsgáló kuta-    zium, szelén) való dúsítás, a multivitaminozás,
            tások. Megállapították ugyanis, hogy az egy-      valamint a bélazonos probiotikus tejsavbak-
            szeresen telítetlen, ómega-9 zsírsavakban  tériumok alkalmazása különböző élelmisze-
            bővelkedő extra szűz olívaolaj fogyasztása  rekben.
            gének kifejeződésén keresztül csökkenti
            a gyulladásos folyamatokat és így több be-
            tegség kialakulásának a kockázatát.





            NUTRIGENETIKA


            A táplálkozásgenetika, vagyis a nutrigenetika  betegségeket okozni, míg egy másiknál sem-
            a nutrigenomika megfordítása. Nem az élel- milyen károsító hatást nem vált ki.
            miszerekből indul ki, hanem azt vizsgálja,
            hogy az egyéni genetikai háttér hogyan  A nutrigenetika meglehetősen ellentmon-
            befolyásolja a tápanyagok hatását.                dásos, de sok lehetőséget hordozó területe
                                                              a GMO-k felhasználása. A GMO betűhármas
            Nem is hinnénk, hogy mekkora szerepe van  az angol „Genetically Modified Organism” sza-
            a szervezetünk egyéni „beállításainak” a táp- vakból ered, melyek jelentése „Genetikailag
            lálkozási folyamatokban. Egy enzimet kódo- Módosított Élőlény”, pontos szakmai megha-
            ló génben vagy annak szabályozó régiójában  tározása alatt azonban a „Géntechnológiával
            megjelenő genetikai variánsok ugyanis mó- módosított, nemesített élőlényt” kell értenünk.
            dosíthatják a tápanyagok felszívódását, táro- A 20. század végén a hagyományos nemesítés-
            lását, kiválasztását és a jóllakottságérzésben  sel szorosan összefogva jelent meg a géntech-
            tapasztalt egyéni különbséget.                    nológiai úton történő nemesítés, mely teljesen
                                                              új dimenziókat nyitott a növénybiológiai kutatá-
            A nutrigenetika eredményei alátámasztották,  sokban. Segítségével célzott módon illeszthető
            hogy a humán genomban előforduló termé- be egy gén vagy gének csoportja egy növény
            szetes variánsok felelőssé tehetők az étrendre  örökítőanyagába, hogy a gazdák, a fogyasztók
            adott egyéni biológiai válaszban lévő különb- vagy akár a környezet védelme érdekében job-
            ségekért. Ezek alapján kijelenthető, hogy egy- bítsák a növények bizonyos tulajdonságait (pl.
            azon étrend az egyik embernél képes komoly  megnövelt táplálkozástani értékű élelmiszerek).
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58