Page 54 - Zsiráf Magazin - 2017. október
P. 54
NUTRIGENOMIKAI ÉS NUTRIGENETIKAI
VIZSGÁLATOK A JELENBEN ÉS
A JÖVŐBEN
A nutrigenomika és a nutrigenetika elterje-
désével lehetőség nyílik a valódi individuális,
genetikai szükségleteknek megfelelő táplál-
kozás megvalósítására. A Humán Genom
Projekt befejeztével közelinek tűnt az idő,
amikor a dietetikusok személyre szabott táp-
lálkozási tanácsokat adhatnak a genetikai
profil ismeretében az egészség fenntartá-
sának és védelmének érdekében. Az azóta
eltelt majd tizenöt évben a fejlődés azonban vizsgálatával. Ezenkívül vannak a poligénes,
lassabban haladt, mint ahogyan azt a szak- komplex betegségek, melyek kialakulásának
emberek gondolták. Viszont így is eljutottunk a hátterében általában nem egyetlen gén, ha-
oda, hogy ami évekkel ezelőtt még sci-fi-nek nem több génben megjelenő genetikai vari-
számított és a jövő reménye volt, az napjaink- ációk kombinációja áll. Komplex betegségek
ban már valóság. közé tartozik az elhízás, a cukorbetegség,
a daganatos és a kardiovaszkuláris betegsé-
A genomikai eredmények korlátai közé tarto- gek. Ezeknek a betegségeknek a genetikája
zik annak megjósolhatósága is, hogy az egyén egy rendkívül komplikált feladat, mert kiala-
hogyan fog reagálni egy tápanyagra. Ha vala- kulásukhoz a genetikai rizikótényezők mel-
kinél korábban már kialakult valamilyen kró- lett különböző környezeti és életmódbeli
nikus betegség (pl. reflux vagy ételallergia), hatások is szükségesek. Az ilyen komplex,
akkor az az állapot nagyban befolyásolhatja multifaktoriális betegségek kialakulásának ét-
a fogyasztásra javasolható ételek választékát. renddel történő megelőzése nagyon össze-
Így ha a vizsgálatnál kijön, hogy valakinek ge- tett feladat.
netikai hajlama van a Parkinson-kórra, mely
ellen a kávé bizonyos genotípusaiban védő A genetikailag megszabott szükségleteknek
hatású, azonban az egyén érzékeny a kávé- megfelelő, egyéni tulajdonságokat figyelem-
fogyasztásra, akkor a koffeint valamilyen más be vevő étrend kialakításához és a teljesen
formában kell a szervezetébe juttatnia. személyre szabott táplálkozás gyakorlati al-
kalmazásához további széleskörű, nagy eset-
Léteznek az egy gén által meghatározott, számú tanulmányok szükségesek a gének,
mono- vagy egygénes betegségek, melyek- a táplálkozás, az egészség és a betegségek
ben egyetlen gén hibája okozza a betegsé- kölcsönhatásainak vonatkozásában. A meg-
get, az ilyen típusú betegségek megállapítása bízható eredmények összegyűjtéséhez pe-
viszonylag egyszerűen történik az adott gén dig hálózatelemzés, illetve rendszerbiológi-
ai módszerek szükségesek, mely eszközök
fejlesztésének még csak a kezdetén járnak
a kutatók. Amíg ezek az áttörések váratnak
magukra, addig az EGÉSZ-SÉGünk megőrzé-
sének érdekében annyit tehetünk, hogy tö-
rekszünk a tudományos bizonyítékokon ala-
puló táplálkozási ajánlások (OKOSTÁNYÉR®)
betartására, rendszeresen végzünk örömet
jelentő testmozgást, eleget alszunk, keveset
idegeskedünk, ápoljuk a szociális kapcsolata-
inkat, elmerülünk a művészetekben és sokat
nevetünk.