Page 53 - Zsiráf Magazin - 2016. október
P. 53

HELYTELEN VAGY KÁROS TÁPLÁLKOZÁSI
                                                              SZOKÁSOK?

                                                              Úgy vélem célszerű különbséget tennünk a
                                                              helytelen táplálkozási szokások és a káros
                                                              táplálkozási szokások között. Cikkünkben a
                                                              helytelen kategóriába sorolható táplálkozá-
                                                              si szokásokat fogjuk elemezni, de a sorozat
                                                              egy későbbi részében külön – a két fogalom
                                                              megkülönböztetése céljából – fogjuk tárgyal-
                                                              ni azokat a szokásokat is, amelyek estében a
                                                              káros elnevezés tűnik helyesebbnek.

                                                              HIBÁS TÁPANYAG, ILLETVE NYERSANYAG-
                                                              ARÁNYOK A TÁPLÁLKOZÁSBAN


                                                              Fogazatunk, gyomor- és bélrendszerünk, az
                                                              emberi tápcsatorna felépítése változatos és
                                                              vegyes táplálkozást sugall, vagyis az a célsze-
                                                              rű, ha a tápanyagbevitel nem egyoldalú, tehát
                                                              nem kizárólag növényi, vagy főleg csak állati
                                                              eredetű ételeket fogyasztunk. A vegetáriánus
                                                              táplálkozás hiányosságait korábban már ele-
                                                              meztük, rámutattunk arra, hogy a szigorúan
                                                              vegetáriánus táplálkozás hosszú távon kife-
                                                              jezetten egészségtelen, minden bizonnyal
                                                              számos hiánybetegség fellépése várható. Az
                                                              adekvát táplálkozás a vegetáriánus életforma
                                                              mellett igen sok kiegészítő tápanyag (pl. ás-
                                                              ványi anyagok, vitaminok, aminosavak) rend-
                                                              szeres bevitelét igényli.

                                                              Természetesen kifejezetten helytelennek te-
                                                              kinthető táplálkozási szokás az állati eredetű
                                                              élelmiszerek túlzott fogyasztása is. Zavaró
                                                              (pl. túl sok fehérje és zsír) és hiányos (pl. ke-
                                                              vés rost) az ilyen jellegű táplálkozás, a túlzott
                                                              hús, hal, tej, tejtermék és tojás fogyasztás
                                                              igen nagy terhet ró az emésztőrendszerre
                                                              is. Hosszú távon a káros kihatás ilyen jellegű
                                                              táplálkozás esetén nagyon-nagyon valószinű.
                                                              Kifejezetten egészségtelen, ha az energia-be-
                                                              vitel döntő része húsból, szalonnából, tojás-
                                                              ból származik, hiszen ezáltal feleslegesen sok
                                                              protein, zsír és koleszterin jut a szervezetbe,
                                                              ugyanakkor nagyon kevés a diétás rostanyag.
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58