Page 53 - Zsiráf Magazin - 2016. október
P. 53
HELYTELEN VAGY KÁROS TÁPLÁLKOZÁSI
SZOKÁSOK?
Úgy vélem célszerű különbséget tennünk a
helytelen táplálkozási szokások és a káros
táplálkozási szokások között. Cikkünkben a
helytelen kategóriába sorolható táplálkozá-
si szokásokat fogjuk elemezni, de a sorozat
egy későbbi részében külön – a két fogalom
megkülönböztetése céljából – fogjuk tárgyal-
ni azokat a szokásokat is, amelyek estében a
káros elnevezés tűnik helyesebbnek.
HIBÁS TÁPANYAG, ILLETVE NYERSANYAG-
ARÁNYOK A TÁPLÁLKOZÁSBAN
Fogazatunk, gyomor- és bélrendszerünk, az
emberi tápcsatorna felépítése változatos és
vegyes táplálkozást sugall, vagyis az a célsze-
rű, ha a tápanyagbevitel nem egyoldalú, tehát
nem kizárólag növényi, vagy főleg csak állati
eredetű ételeket fogyasztunk. A vegetáriánus
táplálkozás hiányosságait korábban már ele-
meztük, rámutattunk arra, hogy a szigorúan
vegetáriánus táplálkozás hosszú távon kife-
jezetten egészségtelen, minden bizonnyal
számos hiánybetegség fellépése várható. Az
adekvát táplálkozás a vegetáriánus életforma
mellett igen sok kiegészítő tápanyag (pl. ás-
ványi anyagok, vitaminok, aminosavak) rend-
szeres bevitelét igényli.
Természetesen kifejezetten helytelennek te-
kinthető táplálkozási szokás az állati eredetű
élelmiszerek túlzott fogyasztása is. Zavaró
(pl. túl sok fehérje és zsír) és hiányos (pl. ke-
vés rost) az ilyen jellegű táplálkozás, a túlzott
hús, hal, tej, tejtermék és tojás fogyasztás
igen nagy terhet ró az emésztőrendszerre
is. Hosszú távon a káros kihatás ilyen jellegű
táplálkozás esetén nagyon-nagyon valószinű.
Kifejezetten egészségtelen, ha az energia-be-
vitel döntő része húsból, szalonnából, tojás-
ból származik, hiszen ezáltal feleslegesen sok
protein, zsír és koleszterin jut a szervezetbe,
ugyanakkor nagyon kevés a diétás rostanyag.