Page 57 - Zsiráf Magazin - 2016. október
P. 57

CUKORSZERŰ ÉLELMISZEREK
                                                              FOGYASZTÁSA


                                                              Nem célszerű, ha a bevitt szénhidrát jelentős
                                                              része nem keményítő (komplex szénhidrát)
                                                              típusú, hanem cukorszerű szénhidrát. Ezért a
                                                              természetes cukorforrásokból (pl. tejből tejcu-
                                                              kor, gyümölcsökből szőlőcukor és gyümölcs-
                                                              cukor) felvett mono- és diszacharidokon
                                                              kívül a szervezetbe jutó szacharóz (répacu-
                                                              kor) mennyiségét mindenképpen jelentősen
                                                              csökkenteni illtve mérsékelni célszerű. Jól
                                                              ismert adat, hogy jelenleg Magyarországon
                                                              az évi cukorfogyasztás 1 főre meghaladja a
                                                              35 kg-ot, azaz naponta répacukorból (más
                                                              országokban az azonos kémiai összetételű
                                                              nádcukor vagy pálmacukor, esetleg cukorju-
                                                              harból nyert szacharóz az elnevezés) kb. napi
                                                              100 g jut a szervezetbe. A sok cukor elhízást
                                                              okozhat, elősegíti a fogszuvasodást, emész-
                                                              tési rendellenességeket eredményezhet. Úgy
                                                              vélem, hogy az étrendnek ne legyen rend-
                                                              szeresen tartozéka az édesség, a cukrászati
                                                              készítmény, a fagylalt, a torta, a magas cu-
                                                              kortartalmú üditőital. Az esetenkénti, kisebb
                                                              mennyiségben történő fogyasztás természe-
                                                              tesen nem kifogásolható.


                                                              A cukor egyébként gyakorlatilag az egyetlen
                                                              olyan élelmiszer, ami a szénhidráton kívül
                                                              semmi mást nem tartalmaz, azaz lényegében
                                                              ásványi anyagok, vitaminok, rostok nélküli,
                                                              kizárólag az energiaszükséglet fedezésében
                                                              szerepet játszó, (és az édes íz érzetét biztosító)
                                                              anyag. Megemlítem még, hogy az ún. barna
                                                              cukor kémiailag alig különbözik a finomított
                                                              fehér cukortól, tehát ennek fogyasztása sem
                                                              tekinthető egészségesnek.


                                                              A mesterséges édesítőszerek (pl. aszpartám,
                                                              ciklamát) táplálkozásbiológiai hátterével itt
                                                              nem kívánok foglalkozni, csupán annyit jegy-
                                                              zek meg, hogy ezen szerek több nagyság-
                                                              renddel erőteljesebb édesítő hatásúak, mint
                                                              a szacharóz, így az energiabevitel szempont-
                                                              jából – a nagyon kis dózis miatt – nincs je-
                                                              lentőségük.


                                                                                           Szabó S. András
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62