Page 55 - Zsiráf Magazin - 2016. október
P. 55

Nagyon helytelen, ha tápanyagbevitelt te-
                                                              kintve ugyan megfelelőnek tekinthető a nö-
                                                              vényi és állati eredetű termékek aránya, de
                                                              az energiaszolgáltatásban döntő szerepet
                                                              játszó szénhidrát csupán egy vagy két forrás-
                                                              ból származik. A lényeg, hogy nem szabad a
                                                              táplálkozást csupán egy-két féle élelmiszerre
                                                              korlátozni, és kifejezetten helytelen, ha a nö-
                                                              vényi eredetű élelmiszerek esetében táplálko-
                                                              zásunk pl. csak burgonyán vagy csak rizsen
                                                              alapul.

                                                              A főzelékféléket, zöldségeket, gyümölcsöket
                                                              csak ritkán fogyasztó ember táplálkozása is
                                                              helyteleníthető. Hiszen elsősorban éppen
                                                              ezek a rostforrások, és jelentős mennyiség-
                                                              ben egyéb, élettanilag hasznos és fontos
                                                              anyagot, így vitaminokat, ásványi komponen-
                                                              seket, szénhidrátot sőt fehérjét (pl. pillangó-
                                                              sok) is tartalmaznak.


                                                              TÚLZOTT SÓZÁS

                                                              E témakörről – bár kiemelten fontos – csak
                                                              röviden írok, hiszen a sófogyasztás és a ma-
                                                              gas vérnyomás összefüggését egy korábbi
                                                              cikkben már részletesen elemeztem.

                                                              Kifejezetten helytelen táplálkozási szokás az
                                                              élelmiszerek túlzott sózása. Jól ismert tény,
                                                              hogy élelmiszereinkbe az élelmiszerelőállítási
                                                              technológia folyamatai során – pl. színkiala-
                                                              kítás, tartósítás, vízmegkötés, ízfokozás céllal
                                                              – gyakran jelentős mennyiségű só kerül. Mivel
                                                              a húsipari termékek, a sajtok, a sütőipari ter-
                                                              mékek viszonylag magas sótartalmúak, ezért
                                                              a szervezetbe jutó nátriumklorid mennyisé-
                                                              ge többnyire külön sózás nélkül is jelentősen
                                                              meghaladja az élettani szükségletet. Ugyan-
                                                              akkor közismert, hogy a túlzott sóbevitel a
                                                              hipertónia kialakulásának kockázati tényezője,
                                                              sőt a sok só a gyomorrák kialakulásában is
                                                              kockázati tényezőt jelent.
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60