Page 54 - Zsiráf Magazin - 2016. október
P. 54

4 Ugyancsak kerülendő az a táplálkozás, ami
            nem épít a tejre és a tejtermékekre. Termé-
            szetesen nem ezen kell alapvetően alapulnia
            a felnőtt ember táplálkozásának, de mellőz-
            nie sem célszerű! Élelmiszereink közül – a
            természetes eredetű, nem dúsított élelmi-
            szereket tekintve – kizárólag a tej s a belőle
            készült tejtermékek tekinthetők kifejezetten
            gazdag kalciumforrásnak, a tejfehérje pedig
            könnyen emészthető, magas biológiai értékű
            protein. Ugyanakkor a túlzott tejfogyasztás is
            káros lehet, a kalcium jelenléte kedvezőtlenül
            hat számos esszenciális mikroelem haszno-
            sulására és relatív magnéziumhiányt is okoz-
            hat. Napi 1-2 pohár tej vagy tejtermék (kefir,
            joghurt) elfogyasztása azonban kifejezetten
            javasolandó, és számos tejtermék (pl. kauká-
            zusi kefir) az emésztésre kedvező kihatású, a
            bélflóra kialakulását segítő, probiotikus készít-
            ménynek tekinthető élelmiszer.


            A laktózintoleráns egyének a tejcukor-ér-
            zékenység miatt természetesen nem fo-
            gyaszthatnak olyan tejet illetve tejterméket,
            amelyben jelentős a laktóztartalom. Ma már
            Magyarországon is kapható laktózmentes tej,
            de a sajt és a túró is gyakorlatilag tejcukor-
            mentes.

            A helyes táplálkozás – a táplálkozási piramis-
            nak megfelelően – azt jelenti, hogy energia- és
            tápanyagbevitelünk döntő része cereáliákból
            (gabonafélékből), burgonyából származik, s
            ehhez jelentős mennyiségű főzelék- és zöld-
            ségféle, valamint gyümölcs fogyasztása tár-
            sul. Rendszeres, de mérsékelt legyen az állati
            eredetű fehérje bevitele, és itt az alacsony
            zsírtartalmú készítmények (pl 1.5 % zsírtartal-
            mú tej, sovány hús, sovány sajt) fogyasztása
            javasolható. Kiegészíthető persze az étrend
            egyéb tápanyagokkal, élelmiszerekkel is, így
            pl. a táplálkozásunkban szerepet játszhatnak
            a különböző olajos magvak, diófélék is.
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59