Page 54 - Zsiráf Magazin - 2016. október
P. 54
4 Ugyancsak kerülendő az a táplálkozás, ami
nem épít a tejre és a tejtermékekre. Termé-
szetesen nem ezen kell alapvetően alapulnia
a felnőtt ember táplálkozásának, de mellőz-
nie sem célszerű! Élelmiszereink közül – a
természetes eredetű, nem dúsított élelmi-
szereket tekintve – kizárólag a tej s a belőle
készült tejtermékek tekinthetők kifejezetten
gazdag kalciumforrásnak, a tejfehérje pedig
könnyen emészthető, magas biológiai értékű
protein. Ugyanakkor a túlzott tejfogyasztás is
káros lehet, a kalcium jelenléte kedvezőtlenül
hat számos esszenciális mikroelem haszno-
sulására és relatív magnéziumhiányt is okoz-
hat. Napi 1-2 pohár tej vagy tejtermék (kefir,
joghurt) elfogyasztása azonban kifejezetten
javasolandó, és számos tejtermék (pl. kauká-
zusi kefir) az emésztésre kedvező kihatású, a
bélflóra kialakulását segítő, probiotikus készít-
ménynek tekinthető élelmiszer.
A laktózintoleráns egyének a tejcukor-ér-
zékenység miatt természetesen nem fo-
gyaszthatnak olyan tejet illetve tejterméket,
amelyben jelentős a laktóztartalom. Ma már
Magyarországon is kapható laktózmentes tej,
de a sajt és a túró is gyakorlatilag tejcukor-
mentes.
A helyes táplálkozás – a táplálkozási piramis-
nak megfelelően – azt jelenti, hogy energia- és
tápanyagbevitelünk döntő része cereáliákból
(gabonafélékből), burgonyából származik, s
ehhez jelentős mennyiségű főzelék- és zöld-
ségféle, valamint gyümölcs fogyasztása tár-
sul. Rendszeres, de mérsékelt legyen az állati
eredetű fehérje bevitele, és itt az alacsony
zsírtartalmú készítmények (pl 1.5 % zsírtartal-
mú tej, sovány hús, sovány sajt) fogyasztása
javasolható. Kiegészíthető persze az étrend
egyéb tápanyagokkal, élelmiszerekkel is, így
pl. a táplálkozásunkban szerepet játszhatnak
a különböző olajos magvak, diófélék is.