Page 75 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 75

életminőséggel. (A vörös húsok vastartalma
            magasabb, mint a fehér húsoké.) A hús és
            húskészítmények bevitele tehát szükségesnek
            ítélhető a napi, konvencionálisnak minősíthető
            táplálkozás során.


            A PARACELSUSI ELV
            FIGYELEMBEVÉTELE


            Paracelsus – svájci orvos, kémikus, botanikus,
            geológus – mintegy 500 évvel ezelőtt tett
            megállapítása ma is tökéletesen érvényes. Ő
            azt mondta, hogy nincsenek önmagukban
            mérgek és gyógyszerek, csak koncentráci-
            ók és dózisok vannak. Kis dózisban semmi
            sem méreg és semmi sem gyógyszer, nagy
            dózisban viszont minden méreg. Ezt az el-
            vet, ha a húsfogyasztásra és a füstölt hús-
            ipari termékek fogyasztására alkalmazzuk,
            akkor a következő megfigyelést tehetjük:


            •  helyes, ha táplálkozásunkban  a  húsnak
                megfelelő szerepet biztosítunk, de a túl-
                zott, rendszeresen nagy mennyiségű hús
                fogyasztása semmiképpen nem ajánlott


            •  a jelenlegi hazai húsfogyasztás mértéke
                (mintegy 70 kg/fő,év) elfogadható, élettani
                szempontból jónak tekinthető, nem indokolt
                sem a mennyiség növelése, sem a redukció


            •  a magasabb vasbevitel biztosítása érde-
                kében azonban esetleg vissza lehetne
                térni a XX. század második felére jellemző
                fogyasztási struktúrára, amikor az évi disz-
                nóhúsfogyasztás elérte a 40 kg/fő értéket


            •  füstölt húsáruk, füstöléssel tartósított
                húsipari termékek (pl. füstölt kolbász) fo-
                gyasztását tekintve óvatosság, nagyfokú
                mértékletesség javasolható




            A sorozat folyatódik.
            Szabó S. András
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80