Page 75 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 75
életminőséggel. (A vörös húsok vastartalma
magasabb, mint a fehér húsoké.) A hús és
húskészítmények bevitele tehát szükségesnek
ítélhető a napi, konvencionálisnak minősíthető
táplálkozás során.
A PARACELSUSI ELV
FIGYELEMBEVÉTELE
Paracelsus – svájci orvos, kémikus, botanikus,
geológus – mintegy 500 évvel ezelőtt tett
megállapítása ma is tökéletesen érvényes. Ő
azt mondta, hogy nincsenek önmagukban
mérgek és gyógyszerek, csak koncentráci-
ók és dózisok vannak. Kis dózisban semmi
sem méreg és semmi sem gyógyszer, nagy
dózisban viszont minden méreg. Ezt az el-
vet, ha a húsfogyasztásra és a füstölt hús-
ipari termékek fogyasztására alkalmazzuk,
akkor a következő megfigyelést tehetjük:
• helyes, ha táplálkozásunkban a húsnak
megfelelő szerepet biztosítunk, de a túl-
zott, rendszeresen nagy mennyiségű hús
fogyasztása semmiképpen nem ajánlott
• a jelenlegi hazai húsfogyasztás mértéke
(mintegy 70 kg/fő,év) elfogadható, élettani
szempontból jónak tekinthető, nem indokolt
sem a mennyiség növelése, sem a redukció
• a magasabb vasbevitel biztosítása érde-
kében azonban esetleg vissza lehetne
térni a XX. század második felére jellemző
fogyasztási struktúrára, amikor az évi disz-
nóhúsfogyasztás elérte a 40 kg/fő értéket
• füstölt húsáruk, füstöléssel tartósított
húsipari termékek (pl. füstölt kolbász) fo-
gyasztását tekintve óvatosság, nagyfokú
mértékletesség javasolható
A sorozat folyatódik.
Szabó S. András