Page 32 - Zsiráf Magazin - 2016. április
P. 32
Jön a nyár. Milyen salátákat, öntete- Említetted a salátaváltozatosságot,
Zs ket, gyümölcsöket ajánlasz? Zs ezt hogyan érhetjük el?
Lehetőleg friss, idényjellegű, Sokan nem is tudják, hány féle
SHK helyben termett zöldségeket, SHK salátatípus létezik, és hogy a
gyümölcsöket fogyasszunk. A szűkösebb téli fejessalátán kívül is vannak még bőven kép-
időszak után most elkényeztet minket ezen a viselői ezeknek a zöldségeknek. A teljesség
téren a tavasz és a közelgő nyár. A szezoná- igénye nélkül néhány példa: jégsaláta, mán-
lis zöldségek közül ebben az időszakban itt gold, sóska, spenót, tépősaláta, kötőzősaláta,
van például még a hónapos retek, a spárga, a endívia, cikória, madársaláta, rukkola, lollo,
medvehagyma. Jön lassan a nyári gyümölcs- radicchio, batávia, római saláta, édeskömény,
dömping is, ezt mindenképpen használjuk medvehagyma. Ahhoz, hogy kiválasszunk és
ki, élen az eperszezonnal. Ne télen akarjunk el tudjunk készíteni egy jó salátareceptet,
epret enni, hanem amikor az ténylegesen ismernünk kell az alapanyagokat, és azok
szabadföldiként, május második felében, jellemzőit. Én nagyon szeretem a salátafé-
június elején megjelenik. Az epret mindig léket, egyenlőek az egészséges táplálkozás-
szagoljuk meg, az illata nagyon sokat elárul, sal, rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak,
szedhetjük saját magunk is a „szedd magad változatossá és színessé tudjuk tenni velük
földeken”, ajánlom mindenkinek, hogy pró- étrendünket, nyáron pedig jobban is esnek
bálja ki. A változatosság a zöldség-, saláta- és ezek a könnyedebb ételek. A terítékre kerülő
gyümölcsfélék esetében is fontos. Próbáljunk kevés mennyiségű zöldség- és főzelékfélét
minél többféle színű gyümölcsöt, zöldséget gyakran csak csökkentett vitamintartalommal
fogyasztani, hogy változatos ásványi anyag, fogyasztjuk, mert a sütés-főzés során a vita-
vitamin és biológiailag aktív hatóanyag jut- minok jelentős része lebomlik. Egészségünk
hasson a szervezetünkbe. A zöldségek és megőrzése érdekében nagyobb figyelmet
gyümölcsök színanyagai értékes hatóanya- kellene fordítanunk a friss, nyers zöldség-
gokról árulkodnak! A zöldségekhez, saláták- félék mindennapi fogyasztására. A rohanó
hoz a bolti készen kapható sokszor magas életmódban tökéletes választás a friss, ízle-
zsírtartalmú, cukros, energiadús és mester- tes konyhakész, zacskós saláták, amiket még
séges adalékanyagokkal teli öntetek helyett mosni sem kell, így könnyen beépíthetők az
használjunk hidegen préselt növényi olajakat időhiányban szenvedők táplálkozásába is az
(pl. tökmagolaj, szőlőmagolaj), joghurtos- egészséges salátalevelek.
kefires vagy ecetes önteteket. Fantasztikus
hazai, prémium minőségű eceteink vannak,
ezekkel megbolondítva a salátáinkat, sokkal
egészségesebb és kalóriaszegényebb válto-
zatot érünk el.