Page 32 - Zsiráf Magazin - 2016. április
P. 32

Jön a nyár. Milyen salátákat, öntete-             Említetted a salátaváltozatosságot,
            Zs ket, gyümölcsöket ajánlasz?                    Zs ezt hogyan érhetjük el?


                         Lehetőleg  friss,  idényjellegű,                 Sokan nem is tudják, hány féle
            SHK helyben termett zöldségeket,  SHK salátatípus létezik, és hogy a
            gyümölcsöket fogyasszunk. A szűkösebb téli  fejessalátán kívül is vannak még bőven kép-
            időszak után most elkényeztet minket ezen a  viselői ezeknek a zöldségeknek. A teljesség
            téren a tavasz és a közelgő nyár. A szezoná- igénye nélkül néhány példa: jégsaláta, mán-
            lis zöldségek közül ebben az időszakban itt  gold, sóska, spenót, tépősaláta, kötőzősaláta,
            van például még a hónapos retek, a spárga, a  endívia, cikória, madársaláta, rukkola, lollo,
            medvehagyma. Jön lassan a nyári gyümölcs- radicchio, batávia, római saláta, édeskömény,
            dömping is, ezt mindenképpen használjuk  medvehagyma. Ahhoz, hogy kiválasszunk és
            ki, élen az eperszezonnal. Ne télen akarjunk  el tudjunk készíteni egy jó salátareceptet,
            epret enni, hanem amikor az ténylegesen  ismernünk kell az alapanyagokat, és azok
            szabadföldiként, május második felében,  jellemzőit. Én nagyon szeretem a salátafé-
            június elején megjelenik. Az epret mindig  léket, egyenlőek az egészséges táplálkozás-
            szagoljuk meg, az illata nagyon sokat elárul,  sal, rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak,
            szedhetjük saját magunk is a „szedd magad  változatossá és színessé tudjuk tenni velük
            földeken”, ajánlom mindenkinek, hogy pró- étrendünket, nyáron pedig jobban is esnek
            bálja ki. A változatosság a zöldség-, saláta- és  ezek a könnyedebb ételek. A terítékre kerülő
            gyümölcsfélék esetében is fontos. Próbáljunk  kevés mennyiségű zöldség- és főzelékfélét
            minél többféle színű gyümölcsöt, zöldséget  gyakran csak csökkentett vitamintartalommal
            fogyasztani, hogy változatos ásványi anyag,  fogyasztjuk, mert a sütés-főzés során a vita-
            vitamin és biológiailag aktív hatóanyag jut- minok jelentős része lebomlik. Egészségünk
            hasson a szervezetünkbe. A zöldségek és  megőrzése érdekében nagyobb figyelmet
            gyümölcsök színanyagai értékes hatóanya- kellene fordítanunk a friss, nyers zöldség-
            gokról árulkodnak! A zöldségekhez, saláták- félék mindennapi fogyasztására. A rohanó
            hoz a bolti készen kapható sokszor magas  életmódban tökéletes választás a friss, ízle-
            zsírtartalmú, cukros, energiadús és mester- tes konyhakész, zacskós saláták, amiket még
            séges adalékanyagokkal teli öntetek helyett  mosni sem kell, így könnyen beépíthetők az
            használjunk hidegen préselt növényi olajakat  időhiányban szenvedők táplálkozásába is az
            (pl. tökmagolaj, szőlőmagolaj), joghurtos- egészséges salátalevelek.
            kefires vagy ecetes önteteket. Fantasztikus
            hazai, prémium minőségű eceteink vannak,
            ezekkel megbolondítva a salátáinkat, sokkal
            egészségesebb és kalóriaszegényebb válto-
            zatot érünk el.
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37