Page 30 - Zsiráf Magazin - 2016. április
P. 30
Mi az, ami szerinted leginkább kima-
Zs rad a mindennapi étkezésből?
Változó, de általánosságban saj-
SHK nos sok minden. Rengetegen azt
sem tudják, hogy mik a szénhidrátforrások,
a zöldség-gyümölcsfogyasztás is elég fog-
híjas, hiába mondjuk, hogy legalább 4-500
gramm zöldség- és gyümölcsféle szerepel-
jen naponta az étrendben. A magyar ember
tipikusan szeret bő zsírban sült, zsírosabb
húsokat előnyben részesíteni a zsírszegé-
nyen elkészített, fehér húsokkal (pl. csirke,
pulyka) szemben. Ha pedig megnézzük a
halfogyasztási szokásainkat, van aki egy év-
ben jó, ha háromszor eszik halat az ajánlott
heti egy alkalom helyett. Zsírok, édességek
csoportjából viszont jóval többet és nem a
megfelelő minőségűeket fogyasztjuk, például
az állati eredetű zsírok helyett növényi olajo-
kat, csokik közül pedig a magas kakaótartal-
mú étcsokoládékat részesítsük előnyben. Ez
nem azt jelenti, hogy nem lehet desszertet
enni, be lehet építeni az étrendbe alkalom-
szerűen, de nem főétel helyett, hanem utána,
és abból is inkább olyat érdemes választani,
ami tartalmaz gyümölcsöt, tejterméket. Tehát
elmondható, hogy általában nem teljesülnek
a táplálkozási ajánlásokban megfogalmazott
irányelvek, de sokan nincsenek is tisztában
ezekkel az ismeretekkel. Az egészséges ét-
rendhez szükséges nyersanyagok, és azok
megfelelő arányának a szemléltetésére külön-
böző modellek láttak már napvilágot, például
táplálkozási piramis, szivárvány vagy házikó.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
pedig a közelmúltban publikálta az általuk ki-
dolgozott OKOSTÁNYÉR®-t, ami segít abban,
hogy mi legyen egy nap a tányérunkon, mi-
lyen élelmiszercsoportok milyen mennyiség-
ben szerepeljenek az étrendünkben.