Page 30 - Zsiráf Magazin - 2016. április
P. 30

Mi az, ami szerinted leginkább kima-
            Zs rad a mindennapi étkezésből?


                         Változó, de általánosságban saj-
            SHK nos sok minden. Rengetegen azt
            sem tudják, hogy mik a szénhidrátforrások,
            a zöldség-gyümölcsfogyasztás is elég fog-
            híjas, hiába mondjuk, hogy legalább 4-500
            gramm zöldség- és gyümölcsféle szerepel-
            jen naponta az étrendben. A magyar ember
            tipikusan szeret bő zsírban sült, zsírosabb
            húsokat előnyben részesíteni a zsírszegé-
            nyen elkészített, fehér húsokkal (pl. csirke,
            pulyka) szemben. Ha pedig megnézzük a
            halfogyasztási szokásainkat, van aki egy év-
            ben jó, ha háromszor eszik halat az ajánlott
            heti egy alkalom helyett. Zsírok, édességek
            csoportjából viszont jóval többet és nem a
            megfelelő minőségűeket fogyasztjuk, például
            az állati eredetű zsírok helyett növényi olajo-
            kat, csokik közül pedig a magas kakaótartal-
            mú étcsokoládékat részesítsük előnyben. Ez
            nem azt jelenti, hogy nem lehet desszertet
            enni, be lehet építeni az étrendbe alkalom-
            szerűen, de nem főétel helyett, hanem utána,
            és abból is inkább olyat érdemes választani,
            ami tartalmaz gyümölcsöt, tejterméket. Tehát
            elmondható, hogy általában nem teljesülnek
            a táplálkozási ajánlásokban megfogalmazott
            irányelvek, de sokan nincsenek is tisztában
            ezekkel az ismeretekkel. Az egészséges ét-
            rendhez szükséges nyersanyagok, és azok
            megfelelő arányának a szemléltetésére külön-
            böző modellek láttak már napvilágot, például
            táplálkozási piramis, szivárvány vagy házikó.
            A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
            pedig a közelmúltban publikálta az általuk ki-
            dolgozott OKOSTÁNYÉR®-t, ami segít abban,
            hogy mi legyen egy nap a tányérunkon, mi-
            lyen élelmiszercsoportok milyen mennyiség-
            ben szerepeljenek az étrendünkben.
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35