Page 28 - Zsiráf Magazin - 2016. április
P. 28
Zs Mit tehetnek a szülők? Zs fontos a megfelelő tájékoztatás is.
Gondolom a szülők szerepe mellett
A szülők példamutatása és fele- Több program és felmérés ered-
SHK lőssége vitathatatlan. Fontos a SHK ménye is kimutatta, hogyha biz-
korai szocializáció, a gyerekek egészségne- tosítják a gyümölcsöt az iskolában, és még
velését már bölcsődés-, illetve óvodáskor- oktatást is kapnak a gyerekek a zöldség-gyü-
ban meg kell kezdeni. Sokkal egyszerűbb jó mölcsfogyasztásról, akkor sokkal hatéko-
szokásokat kialakítani gyermekekben, mint nyabban lehet ezeket az ételeket elfogadtatni
rossz szokásokat kijavítani egy felnőttben. velük. Ha ismeretlen ételt kap valaki, sokszor
A kisgyermekkorban kialakuló tudatos étke- az a természetes reakció, hogy elutasítja,
zés meghatározó, ugyanis életünk első pár mondván: „Nem tudom mi ez a zöld vala-
évében dől el az ízpreferenciánk, hogy mi- mi, vagy ez a kis szemű beazonosíthatatlan
lyen ízű ételeket szeretünk legjobban, ekkor dolog, nem eszem meg!” A helyzet azonban
rögzülnek a táplálkozási szokások, melyek teljesen más, ha mellette az egészséges táp-
egész életünkre kihatnak. Ha a kicsik már ek- lálkozási ismereteket is megkapja. Májusban
kor megszokják a kevésbé sós és édes íze- nekem is lesz egy általános iskolai felkérésem,
ket, akkor a bölcsődei vagy óvodai kosztot is ahol felsősöknek tartok előadást az egészsé-
szívesebben fogják elfogadni, majd később ges táplálkozás fontosságáról, aminek nagy
pedig az iskolai menzát. Só helyett érdemes örömmel teszek eleget. Amennyiben hiteles
már ekkor több zöldfűszerrel ízesíteni, mint információkat kapnak a diákok, akkor a köz-
például kapor, petrezselyem, zellerzöld, vas- étkeztetésben megjelenő újítások is haté-
fű, kakukkfű, borsikafű, lestyán vagy bazsa- konyabban mennek át náluk, és jobban be
likom, változatos fűszernövényeinek vannak, tudnak épülni az életükbe. Nagyon fontos a
használjuk őket. Az édes ízekre való rászokást dietetikus szerepe, mert ez a korosztály rá-
pedig legkönnyebben azzal lehet elkerülni, ha adásul meglehetősen érintett a különböző
édes üdítők és túlcukrozott teák, szörpök he- táplálkozási problémákban és divatdiétákban.
lyett szénsavmentes ásványvizet, cukrozatlan A lányok körében a fogyókúra-őrületnek kü-
gyümölcsteát, frissen préselt vagy 100%-os lönböző táplálkozási zavarok – anorexia, buli-
gyümölcslevet adunk a gyermekeknek. Fon- mia – lehetnek a következményei, fiúknál pe-
tos a változatosság is, hogy minél többféle dig elkezdődik a gyúróterem korszak, amihez
élelmiszerrel ismertessük meg a kicsiket, egy- hozzátartoznak a különböző étrend-kiegé-
egy alapanyagnál különböző elkészítési mó- szítők, például a kétes eredetű fehérjeporok.
dokkal kísérletezhetünk. Például a brokkolit Információk tömkelege vesz minket körül, a
lehet párolni, de el lehet készíteni levesnek, diákok rákeresnek erre-arra a neten, a barát-
főzeléknek, rakott ételnek vagy a kölesből sós barátnő ezt, meg azt mondja, teljesen el lehet
és édes ételek is készíthetők. veszni az egymásnak ellentmondó, veszélyes
és téves infóáradatban. A dietetikus a legau-
tentikusabb személy, aki négy éves főiskolai
képzésben tanulja a táplálkozástudományi is-
mereteket, hatósági engedéllyel rendelkezik,
hiteles és megbízható tanácsokat tud adni
táplálkozás területén, mindenképp hozzájuk
javasolt fordulni.