Page 28 - Zsiráf Magazin - 2016. április
P. 28

Zs      Mit tehetnek a szülők?                    Zs fontos a megfelelő tájékoztatás is.
                                                                      Gondolom a szülők szerepe mellett



                         A szülők példamutatása és fele-                  Több program és felmérés ered-
            SHK lőssége vitathatatlan. Fontos a  SHK ménye is kimutatta, hogyha biz-
            korai szocializáció, a gyerekek egészségne- tosítják a gyümölcsöt az iskolában, és még
            velését már bölcsődés-, illetve óvodáskor- oktatást is kapnak a gyerekek a zöldség-gyü-
            ban meg kell kezdeni. Sokkal egyszerűbb jó  mölcsfogyasztásról,  akkor  sokkal  hatéko-
            szokásokat kialakítani gyermekekben, mint  nyabban lehet ezeket az ételeket elfogadtatni
            rossz szokásokat kijavítani egy felnőttben.  velük. Ha ismeretlen ételt kap valaki, sokszor
            A kisgyermekkorban kialakuló tudatos étke- az a természetes reakció, hogy elutasítja,
            zés meghatározó, ugyanis életünk első pár  mondván: „Nem tudom mi ez a zöld vala-
            évében dől el az ízpreferenciánk, hogy mi- mi, vagy ez a kis szemű beazonosíthatatlan
            lyen ízű ételeket szeretünk legjobban, ekkor  dolog, nem eszem meg!” A helyzet azonban
            rögzülnek a táplálkozási szokások, melyek  teljesen más, ha mellette az egészséges táp-
            egész életünkre kihatnak. Ha a kicsik már ek- lálkozási ismereteket is megkapja. Májusban
            kor megszokják a kevésbé sós és édes íze- nekem is lesz egy általános iskolai felkérésem,
            ket, akkor a bölcsődei vagy óvodai kosztot is  ahol felsősöknek tartok előadást az egészsé-
            szívesebben fogják elfogadni, majd később  ges táplálkozás fontosságáról, aminek nagy
            pedig az iskolai menzát. Só helyett érdemes  örömmel teszek eleget. Amennyiben hiteles
            már ekkor több zöldfűszerrel ízesíteni, mint  információkat kapnak a diákok, akkor a köz-
            például kapor, petrezselyem, zellerzöld, vas- étkeztetésben megjelenő újítások is haté-
            fű, kakukkfű, borsikafű, lestyán vagy bazsa- konyabban mennek át náluk, és jobban be
            likom, változatos fűszernövényeinek vannak,  tudnak épülni az életükbe. Nagyon fontos a
            használjuk őket. Az édes ízekre való rászokást  dietetikus szerepe, mert ez a korosztály rá-
            pedig legkönnyebben azzal lehet elkerülni, ha  adásul meglehetősen érintett a különböző
            édes üdítők és túlcukrozott teák, szörpök he- táplálkozási problémákban és divatdiétákban.
            lyett szénsavmentes ásványvizet, cukrozatlan  A lányok körében a fogyókúra-őrületnek kü-
            gyümölcsteát, frissen préselt vagy 100%-os  lönböző táplálkozási zavarok – anorexia, buli-
            gyümölcslevet adunk a gyermekeknek. Fon- mia – lehetnek a következményei, fiúknál pe-
            tos a változatosság is, hogy minél többféle  dig elkezdődik a gyúróterem korszak, amihez
            élelmiszerrel ismertessük meg a kicsiket, egy- hozzátartoznak a különböző étrend-kiegé-
            egy alapanyagnál különböző elkészítési mó- szítők, például a kétes eredetű fehérjeporok.
            dokkal kísérletezhetünk. Például a brokkolit  Információk tömkelege vesz minket körül, a
            lehet párolni, de el lehet készíteni levesnek,  diákok rákeresnek erre-arra a neten, a barát-
            főzeléknek, rakott ételnek vagy a kölesből sós  barátnő ezt, meg azt mondja, teljesen el lehet
            és édes ételek is készíthetők.                    veszni az egymásnak ellentmondó, veszélyes
                                                              és téves infóáradatban. A dietetikus a legau-
                                                              tentikusabb személy, aki négy éves főiskolai
                                                              képzésben tanulja a táplálkozástudományi is-
                                                              mereteket, hatósági engedéllyel rendelkezik,
                                                              hiteles és megbízható tanácsokat tud adni
                                                              táplálkozás területén, mindenképp hozzájuk
                                                              javasolt fordulni.
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33