Page 27 - Zsiráf Magazin - 2016. április
P. 27
Hogy látod a mostani iskolai közét-
Zs keztetés helyzetét?
2014-ben jelent meg az EMMI ren-
SHK delet a közétkeztetésre vonatkozó
táplálkozás-egészségügyi előírásokról, me-
lyek ellenőrzésére 2015. szeptemberétől
került sor. A menzareform vegyes fogadta-
tásra talált, pedig sok pozitívuma van. Az új
rendelet célja, hogy a közétkeztetésben részt-
vevők a szükségleteiknek és az egészséges
táplálkozás irányelveinek megfelelő ételeket
kapjanak. Az egészségesebb közétkeztetést
szolgáló alapelvek mindenképp támogatan-
dók, szükség volt a reformokra. Az ideális,
napi ötszöri étkezés esetén a közétkeztetés a
diákok napi energiaszükségletének mintegy
75%-át fedezi, ezért hatalmas az intézmények
felelőssége. Az újítás szerint teljes kiőrlésű
pékáruknak, változatos, egészséges és mi-
nőségi nyersanyagoknak, több friss zöldség-
nek, gyümölcsnek kell a bölcsődék, óvodák,
valamint iskolai menzák asztalaira kerülnie.
Csökkenteni kell a só- és cukorhasználatot,
a mesterséges alapanyagokat ki kell vonni a
forgalomból, például krumplipüré nem ké-
szülhet többet porból. Színesebbek lettek az
étlapok, olyan ismeretlenebb alapanyagok is
helyet kapnak az étkeztetésben, mint példá-
ul a köles, a bulgur, a hajdina vagy az árpa-
gyöngy. Így azok a gyerekek is találkozhatnak
ezekkel az élelmiszerekkel, akik máskülönben
nem ennének ilyeneket, ez is nagyon jó do-
log. Biztos vannak gyerekek, akiknél hosz-
szabb folyamat volt, míg megszokták ezeket
az újdonságokat, de változatos ételkészítéssel
még akár a kedvenceikké is válhatnak. Vagy a
más ízvilághoz szokott diákoknak kezdetben
nehezebb volt megbarátkozniuk a sószegé-
nyebb ízekkel, de sokuk szerint viszont ízle-
tesebbek lettek így az ételek. A szülőknek is
nagy szerepe van abban, hogy a gyerekek ne
utasítsák el a reformételeket.