Page 97 - Zsiráf Magazin - 2016. április
P. 97

MILYEN LEVEKET HASZNÁLNAK A

            LÉBÖJT KÚRÁKBAN ÉS MIÉRT?
                                                              Az a célszerű, ha a kúra során többféle, kivá-
            Többféle gyümölcslevet és zöldséglevet.           ló minőségű, de minden esetben kellemes
            Gyakran a gyümölcs- és zöldségleveket te-         ízű gyümölcs-, illetve zöldséglevet fogyasz-
            ákkal, gyógyteákkal, ásványvízzel, speciálisan    tunk. Jó, ha a gyümölcsök és zöldségek
            elkészített ételekkel (pl. zabkása) egészítik ki.   biotermesztésből származnak, a levek pedig
            Lehet persze összetett ivólevet is használni,     nyersen préselt technológiával készülnek, és
            például A és C vitaminban igen gazdag, sár-       nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot,
            garépa és narancs kombinálásával készült          tartósítószereket vagy mesterséges színezé-
            levet. Az biztos, hogy lé-böjt kúra estén a       ket sem.
            napi folyadékbevitel legalább 3-4 liter le-
            gyen. Ez több, mint a normális étkezés so-        A kúra kedvező hatása több, egymással is
            rán megszokott mennyiség, de figyelembe           összefüggő tényezővel magyarázható,  de
            kell vennünk, hogy ez esetben a szervezet-        a lényeg abban rejlik, hogy egyrészt a kúra
            be nagyon kevés energiát szolgáltató anyag        időtartama során a szervezetbe jutó energia
            (pl. zsír és szénhidrát) jut, aminek a szerve-    mennyisége jelentősen kevesebb, mint az
            zetben való elégése (oxidációja) során víz is     adott testtömeg tartásához szükséges élet-
            keletkezik. Ez az ún. metabolikus víz, ennek      tani optimum, ezáltal csökken a zsírszövet
            mennyisége a lé-böjt kúra során igen kevés,       mennyisége, másrészt az ivólevekben talál-
            s ez a tény indokolja a fokozott folyadékbe-      ható biológiailag aktív komponensek (vízold-
            vitelt.
                                                              ható vitaminok, antioxidánsok, gyökfogók,
                                                              makroelemek, esszenciális mikroelemek és
            A gyümölcslevek közül említsük meg az             aromaanyagok) továbbá rostanyagok pozitív
            ananászlevet,  de  kiválóan  alkalmasak  az       hatással vannak szervezetünk működésére.
            egyéb rostos gyümölcslevek, nektárok is,
            így például a kajszibaracklé, az őszibaracklé,
            eperlé, körtelé vagy szilvalé. A zöldséglevek
            közül pedig a sárgarépalevet, a céklalevet,
            a paradicsomlevet, a zöldbúzafű-levet, a
            komplex zöldséglevet, illetve más elneve-
            zéssel zöldségkoktélt (sokféle zöldségfélé-
            ből készül) említhetjük, ezek többnyire je-
            lentős (a parajban mérhetőnél magasabb)
            vastartalommal rendelkeznek.
   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102