Page 97 - Zsiráf Magazin - 2016. április
P. 97
MILYEN LEVEKET HASZNÁLNAK A
LÉBÖJT KÚRÁKBAN ÉS MIÉRT?
Az a célszerű, ha a kúra során többféle, kivá-
Többféle gyümölcslevet és zöldséglevet. ló minőségű, de minden esetben kellemes
Gyakran a gyümölcs- és zöldségleveket te- ízű gyümölcs-, illetve zöldséglevet fogyasz-
ákkal, gyógyteákkal, ásványvízzel, speciálisan tunk. Jó, ha a gyümölcsök és zöldségek
elkészített ételekkel (pl. zabkása) egészítik ki. biotermesztésből származnak, a levek pedig
Lehet persze összetett ivólevet is használni, nyersen préselt technológiával készülnek, és
például A és C vitaminban igen gazdag, sár- nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot,
garépa és narancs kombinálásával készült tartósítószereket vagy mesterséges színezé-
levet. Az biztos, hogy lé-böjt kúra estén a ket sem.
napi folyadékbevitel legalább 3-4 liter le-
gyen. Ez több, mint a normális étkezés so- A kúra kedvező hatása több, egymással is
rán megszokott mennyiség, de figyelembe összefüggő tényezővel magyarázható, de
kell vennünk, hogy ez esetben a szervezet- a lényeg abban rejlik, hogy egyrészt a kúra
be nagyon kevés energiát szolgáltató anyag időtartama során a szervezetbe jutó energia
(pl. zsír és szénhidrát) jut, aminek a szerve- mennyisége jelentősen kevesebb, mint az
zetben való elégése (oxidációja) során víz is adott testtömeg tartásához szükséges élet-
keletkezik. Ez az ún. metabolikus víz, ennek tani optimum, ezáltal csökken a zsírszövet
mennyisége a lé-böjt kúra során igen kevés, mennyisége, másrészt az ivólevekben talál-
s ez a tény indokolja a fokozott folyadékbe- ható biológiailag aktív komponensek (vízold-
vitelt.
ható vitaminok, antioxidánsok, gyökfogók,
makroelemek, esszenciális mikroelemek és
A gyümölcslevek közül említsük meg az aromaanyagok) továbbá rostanyagok pozitív
ananászlevet, de kiválóan alkalmasak az hatással vannak szervezetünk működésére.
egyéb rostos gyümölcslevek, nektárok is,
így például a kajszibaracklé, az őszibaracklé,
eperlé, körtelé vagy szilvalé. A zöldséglevek
közül pedig a sárgarépalevet, a céklalevet,
a paradicsomlevet, a zöldbúzafű-levet, a
komplex zöldséglevet, illetve más elneve-
zéssel zöldségkoktélt (sokféle zöldségfélé-
ből készül) említhetjük, ezek többnyire je-
lentős (a parajban mérhetőnél magasabb)
vastartalommal rendelkeznek.