Page 92 - Zsiráf Magazin - 2016. április
P. 92
6
ADEKVÁT TÁPLÁLKOZÁS
Az adekvát táplálkozás azt jelenti, hogy a
tényleges fiziológiai szükségletnek megfele-
lően kell táplálkoznunk. Azaz nem keveseb-
bet és nem többet enni, mint ami a napi való-
di energiaigény, továbbá a szervezet fehérje,
vitamin, ásványi anyag és rostigénye fedezé-
séhez kell. Nyilvánvaló, hogy a fogyókúra
megkezdését megelőzően a táplálkozásunk
nem volt adekvát, többet fogyasztottunk,
mint a szervezet igénye, ezért következett
be a nemkívánatos súlygyarapodás. Ha te-
hát nem kívánjuk ismét elkövetni ezt a hibát,
akkor a fogyókúrás időszakot követen nem
térhetünk vissza a korábbi étrendünkhöz,
étkezési szokásainkhoz. Az persze nyilván-
való, hogy mivel a fogyókúrát befejezettnek
nyilvánítottuk, a későbbiekben nem célunk
a további súlycsökkentés. A célunk az elért
testtömeg stabilizálása, s az ehhez igazodó
étrend kialakítása.
A FOGYÓKÚRA UTÁNI ÉTREND
A testtömegből, testösszetételből és néhány
más jellemzőből (pl. életkor, nem, fizikai akti-
vitás, egészségi állapot) jól becsülhető a szer-
vezet valódi energiaigénye. Természetesen a
fehérjeszükséglet, a vitaminigény, az esszen-
ciális zsírsavszükséglet, s a különböző ásvá-
nyi anyagokra és rostos anyagokra vonatko-
zó igény is. Nem kell persze patikamérlegen
mérni és kalkulálni a bevitt paramétereket!
De józanul, odafigyelve, kerülve a szélső-
ségeket lehet nyugodtan táplálkozni, kop-
lalás és bűntudat érzése nélkül is. Mérjük le
magunkat minden nap (reggel vagy este),
így napi rendszerességgel van információnk
testsúlyunk alakulásáról! Ha valamelyik nap
a testtömeg jelentősen eltér az elvárt érték-
től, akkor hagyjuk ki az aznapi vacsorát vagy