Page 79 - Zsiráf Magazin - 2016. február
P. 79

Zsírszövetarány



                                                                  öbbnyire igen jó korreláció mutatható ki
                                                              Ta test zsírszövetaránya és az elhízottság
                                                              (esetleg alultápláltság) mértéke között. Nor-
                                                              mál populáció esetén akkor beszélünk elhí-
                                                              zottságról, ha a zsírszövet aránya a férfiaknál
                                                              meghaladja a 22-23%-ot, nőknél pedig a 30-
                                                              31%-os értéket. A túlsúlyos állapot határa a
                                                              férfiaknál mintegy 15-16%-nál, nőknél 23-24%-
                                                              nál kezdődik. Egyébként 30 év alatti férfiaknál
                                                              mintegy 12-18%-ra, nőknél 20-26%-ra tehető
                                                              a testzsírarány normálértéke. Sportolóknál
                                                              azonban az optimális zsírarány ennél – általá-
                                                              ban, de nem kizárólagosan – kisebb, alacsony
                                                              súlycsoportban versenyző nehézatlétáknál
                                                              akár jóval 10 % alatt is lehet.


                                                              Szeretném nyomatékosan kihangsúlyozni, hogy
                                                              a test zsírszövetarányának precíz meghatározá-
                                                              sa természetesen lehetséges – például bőrredő
                                                              vastagság mérésén és egyéb antropometriai
                                                              paraméterek meghatározásán alapuló mérés-
                                                              technikával és korszerű, képalkotó eljárásokkal
                                                              (CT, NMR) – de a BMI meghatározásán alapuló
                                                              számítással biztosan nem!

                                                                             Összegzés


                                                                  z ideális testsúly józan táplálkozással – vál-
                                                              Atozatos ételek mértékletes fogyasztása
                                                              – kellő önfegyelemmel és sportos, mozgás
                                                              gazdag életvitellel lényegében gond nélkül
                                                              biztosítható. Nem 120 kg-ból kell lefogyni
                                                              tehát az ideálisnak vélt (számított) testsúlyra,
                                                              hanem az elhízást kell megelőzni. A másik
                                                              oldalon pedig az alultápláltságot kell meg-
                                                              szüntetni fehérje- és energiagazdag (robo-
                                                              ráló) étrenddel, esetleg fel kell tárni (orvosi
                                                              segítséggel) a testtömeg, és az izomtömeg
                                                              gyarapodását gátló egészségi problémát.

                                                              A sorozat folytatódik.

                                                              Szabó S. András
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84