Page 54 - Zsiráf Magazin - 2016. január
P. 54

54
















            A zöldség- és főzelékfélék foszfortartalma  A KÉN ÉLETTANI SZEREPE
            többnyire mérsékelt, általában nem nagyon
            haladja meg a 50-60 mg/100 g értéket, bár  A kén a periódusos rendszer VI. főcsoportjába,
            burgonyában és a burgonyás készítmények- az ún. oxigéncsoportba tartozó elem, amely
            ben akár 100 mg/100 g feletti foszfortartalom  – az emberi szervezet napi szükséglete és az
            is mérhető. Még kisebb a gyümölcsök fosz- élelmiszerekben előforduló koncentrációja
            fortartalma, többnyire jelentősen kisebb, mint  alapján – joggal sorolható a makroelemek
            50 mg/100 g. Ugyanígy a különböző italok,  közé. Az emberi testben kb. 0.2-0.3 % kén
            gyümölcslevek foszfortartalma is elég ala- található, egy felnőtt ember szervezete  kb.
            csony, a borban, sörben többnyire 20-30  150-200 g kenet tartalmaz.
            mg/100 g közötti a foszfor mennyisége. Az
            ivóvíz, az ásványi vizek foszfortartalma pedig  A kén alapvető fiziológiai jelentősége abban
            teljesen elhanyagolható, többnyire jelentősen  rejlik, hogy alkotórésze azon kéntartalmú
            1 mg/liter alatti érték.                          esszenciális aminosavaknak (cisztein, cisztin,
                                                              metionin), amelyek az emberi szervezet fehér-
            A már említett foszforban gazdag élelmisze- jéit felépítik. Ezen fehérjék az izomfehérjék (pl.
            rek mellett még felhívható a figyelem a cso- miozin, aktin), a plazmafehérjék (pl. albumin,
            koládéra, aminek foszfortartalma általában  szérumglobulin, fibrinogén), a légzőfehérjék
            200-300 mg/100 g.  Persze nem csokolá- (pl. hemoglobin, mioglobin), a vázfehérjék
            déból célszerű fedezni a szervezet foszfor- vagy szkleroproteinek (pl. kollagén, zselatin,
            szükségletét!                                     elasztin, keratin), valamint a protaminok és a
                                                              hisztonok.
            Kihangsúlyozandó, hogy az élelmiszeripar-
            ban világszerte nagyon sokféle foszfátot  Az élelmiszerekben is nagyon sokféle fe-
            használnak fel élelmiszer-adalékként. Főleg  hérje fordul elő, az állati eredetű élelmisze-
            az ortofoszfát, pirofoszfát és polifoszfát nát- rekben pl. megkülönböztetünk tejfehérjéket
            riumsói használatosak, amelyeket elsősor- (kazein és savófehérje) és tojásfehérjéket (pl.
            ban vízkötő, kelátképző és az emulzifikációt  ovalbumin, ovomukoid), a növényi fehérjék
            elősegítő tulajdonságaik miatt alkalmaznak.  közül pedig a gabonafehérjék a legismer-
            Megemlíthető pl. a húsiparban állományja- tebbek, ilyen a sikér (glutén) is, ami a tész-
            vításra használt kondenzált pirofoszfát, vagy  takészítés elengedhetetlen komponense, a
            az üdítőitaloknál savanyítóként engedélyezett  gliadin és glutenin komplexe. De jelentősek
            ortofoszforsav. Egyébként a foszfátadalékok- a hüvelyesek fehérjéi is (pl. glicinin, fazeolin,
            ból származó foszfor átlagos napi tömege az  legumin), valamint az olajosmagvakban elő-
            elfogyasztott élelmiszerekben megközelítheti  forduló különböző fehérjeformák, pl. a dió-
            a 0.5 g/fő mennyiséget.                           ban található juglanzin, vagy az amandin, ami
                                                              a mandula jellegzetes fehérjéje.
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59