Page 55 - Zsiráf Magazin - 2016. január
P. 55

A szervezetben a kén főleg szerves ve-
                                                              gyületekbe épülve található, de egyes
                                                              mukopoliszacharidokban szulfát alakjában is
                                                              előfordul. A táplálékkal felvett szervetlen ere-
                                                              detű kén nem használódik fel az életfolyama-
                                                              tokban, a szervezetből előbb-utóbb kiürül. A
                                                              szervezet felépítéséhez, a kéntartalmú építő-
                                                              kövek kialakításához csak a szerves vegyüle-
                                                              tekben lévő kénvegyületek (pl. aminosavak)
                                                              tudnak hozzájárulni.

                                                              KÉNSZÜKSÉGLET


                                                              Igazából  nem  kénre,  hanem  kéntartalmú
                                                              aminosavakra van szüksége a szervezetnek.
                                                              A napi kénszükséglet életkortól, életmódtól,
                                                              fizikai terhelési szinttől függően változhat.
                                                              Felnőtt egyén napi kénszükséglete 0.8-1.2
                                                              g-ra becsülhető, amit elsősorban kéntartal-
                                                              mú aminosavakban gazdag, állati eredetű fe-
                                                              hérjék fogyasztásával lehet fedezni.


                                                              ÉLELMISZEREK KÉNTARTALMA

                                                              Az élelmiszerekből és italokból nagyon sokfé-
                                                              le formában jutnak kénvegyületek az emberi
                                                              szervezetbe.  Mint már említettük, elsősorban
                                                              fehérjékből, amelyek aminosavakból – köz-
                                                              tük kéntartalmú aminosavakból – épülnek fel.
                                                              Miután pedig a metionin tartalom gyakran li-
                                                              mitáló tényező, a fehérje biológiai értéke és
                                                              a kéntartalom között eléggé szoros a korrelá-
                                                              ció. A gabonafehérjék biológiai értéke pl. fő-
                                                              leg a viszonylag alacsony metionin-tartalom
                                                              miatt marad el jelentősen az állati eredetű
                                                              fehérjéktől. Ugyanakkor pl. a hüvelyesekben
                                                              lévő fehérjékben az állati fehérjékhez hason-
                                                              lóan magas a metionin-tartalom, így ezek
                                                              kéntartalma is hasonló az állati eredetű fe-
                                                              hérjeforrásokéhoz.
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60