Page 55 - Zsiráf Magazin - 2016. január
P. 55
A szervezetben a kén főleg szerves ve-
gyületekbe épülve található, de egyes
mukopoliszacharidokban szulfát alakjában is
előfordul. A táplálékkal felvett szervetlen ere-
detű kén nem használódik fel az életfolyama-
tokban, a szervezetből előbb-utóbb kiürül. A
szervezet felépítéséhez, a kéntartalmú építő-
kövek kialakításához csak a szerves vegyüle-
tekben lévő kénvegyületek (pl. aminosavak)
tudnak hozzájárulni.
KÉNSZÜKSÉGLET
Igazából nem kénre, hanem kéntartalmú
aminosavakra van szüksége a szervezetnek.
A napi kénszükséglet életkortól, életmódtól,
fizikai terhelési szinttől függően változhat.
Felnőtt egyén napi kénszükséglete 0.8-1.2
g-ra becsülhető, amit elsősorban kéntartal-
mú aminosavakban gazdag, állati eredetű fe-
hérjék fogyasztásával lehet fedezni.
ÉLELMISZEREK KÉNTARTALMA
Az élelmiszerekből és italokból nagyon sokfé-
le formában jutnak kénvegyületek az emberi
szervezetbe. Mint már említettük, elsősorban
fehérjékből, amelyek aminosavakból – köz-
tük kéntartalmú aminosavakból – épülnek fel.
Miután pedig a metionin tartalom gyakran li-
mitáló tényező, a fehérje biológiai értéke és
a kéntartalom között eléggé szoros a korrelá-
ció. A gabonafehérjék biológiai értéke pl. fő-
leg a viszonylag alacsony metionin-tartalom
miatt marad el jelentősen az állati eredetű
fehérjéktől. Ugyanakkor pl. a hüvelyesekben
lévő fehérjékben az állati fehérjékhez hason-
lóan magas a metionin-tartalom, így ezek
kéntartalma is hasonló az állati eredetű fe-
hérjeforrásokéhoz.