Page 52 - Zsiráf Magazin - 2016. január
P. 52

4
















            függő – de a zsír- és fehérjemetabolizmusban  jut, s ezek a foszfáttal igen rosszul oldódó
            is van jelentősége. Foszfátot tartalmaznak  sókat képeznek. A széklettel ürülő foszfor
            egyes B-vitaminok is, és igen sok enzim- részben a táplálékkal a szervezetbe bejutó,
            rendszerben is megtalálható a foszfor, a  de a bélrendszerből nem felszívódó foszfor-
            foszforiláció szabályozza az enzimaktivi- ból, részben pedig a bélbe szekretálódó, és
            tást. Nem elhanyagolható az a szerepe sem,  nem reszorbeálódó foszforból származik. A
            amit hidrofoszfátként a szervezet sav-bázis  renális foszforkiválasztás szorosan összefügg
            egyensúlya szabályozásában  tölt be, mint a  a kalciumforgalommal. A vizelet foszfortartal-
            pufferrendszerek alkotórésze. A szerves köté- ma természetesen főleg az enterális foszfor
            sű foszfor mennyiségére a szervezetben az  felszívódási arányától függ.
            1:17 tömegarány jellemző a P:N hányadost te-
            kintve. Fontos tudni, hogy a biológiai oxidáció  A szervezet a szervetlen és szerves kötésben
            során a foszfátészterek nélkülözhetetlenek.       lévő foszfort egyaránt hasznosítani képes. A
                                                              foszfor, ill. a foszfát a bélcsatornából nagy
            FOSZFORFORGALOM, FOSZFOR-                         bevitel esetén is jó hatásfokkal szívódik fel.
            SZÜKSÉGLET                                        Problémát pedig a magas foszforbevitel sem
                                                              jelent, mert többletbevitel esetén a fölösle-

            A táplálékkal a szervezetbe jutó foszfornak –     get a szervezet a vesén keresztül a vizelettel
            a mátrixtól függően eltérő arányban – jelen-      kiüríti.
            tős része, mintegy 60-80 %-a szívódik fel. Az
            emésztőcsatornába jutó élelmiszerek nagy          ÉLELMISZEREK FOSZFORTARTALMA,
            molekuláiról a bélfoszfatázok (ezek enzimek)  FOSZFORBAN DÚS ÉLELMISZEREK
            hasítják le a foszfátot, s az így szabaddá váló
            ionok szívódnak fel. A foszfát felszívódása –  Étrendünkben a tej, tejtermékek, tojás, hal,
            hasonlóan a kalciuméhoz – D-vitamin-függő  hús, gabonafélék és a hüvelyesek képezik a
            folyamat.                                         legfontosabb foszforforrásokat, de gyakorla-
                                                              tilag valamennyi élelmiszer tartalmaz kisebb-
            A felnőtt ember napi foszforszükséglete 800  nagyobb mennyiségben foszfort. A ténylege-
            mg körüli érték, azaz felnőtteknél a szervezet  sen hasznosuló foszformennyiség azonban a
            foszforigénye kb. azonos a kalcium szükség- foszfor kémiai formájáról is függ, ezért mesz-
            lettel. Csecsemőknél, gyermekkorban azon- sze nem azonos a különböző eredetű élelmi-
            ban a közel azonos arányú foszfor és kalcium  szerekben a foszfor felszívódási aránya.
            bevitel nem kívánatos, az emberi anyatejben
            pl. kb. 2:1 arányú a kalcium és a foszfor tar- A tej és a tejtermékek alapvető foszforforrások,
            talom. A napi foszforbevitel általában eléri,  1 liter tej vagy 200 gramm sajt már többnyire
            illetve meghaladja a foszforszükségletet.         fedezi a szervezet napi szükségletét. Túróból
                                                              mintegy napi 400 g elfogyasztása biztosítaná
            Bár táplálkozási eredetű hiánya nem túl  a napi 800 mg foszfor bevitelét.
            valószínű, esetenként igen jelentős lehet
            a nem felszívódó foszfor aránya. Ez akkor  A tojás is bőségesen tartalmaz foszfort, első-
            áll fenn, ha a bélbe viszonylag nagy meny- sorban a sárgája. A jellemző foszfortartalom
            nyiségű vas, alumínium vagy magnézium  200-300 mg/100 g teljes tojás.
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57