Page 52 - Zsiráf Magazin - 2016. január
P. 52
4
függő – de a zsír- és fehérjemetabolizmusban jut, s ezek a foszfáttal igen rosszul oldódó
is van jelentősége. Foszfátot tartalmaznak sókat képeznek. A széklettel ürülő foszfor
egyes B-vitaminok is, és igen sok enzim- részben a táplálékkal a szervezetbe bejutó,
rendszerben is megtalálható a foszfor, a de a bélrendszerből nem felszívódó foszfor-
foszforiláció szabályozza az enzimaktivi- ból, részben pedig a bélbe szekretálódó, és
tást. Nem elhanyagolható az a szerepe sem, nem reszorbeálódó foszforból származik. A
amit hidrofoszfátként a szervezet sav-bázis renális foszforkiválasztás szorosan összefügg
egyensúlya szabályozásában tölt be, mint a a kalciumforgalommal. A vizelet foszfortartal-
pufferrendszerek alkotórésze. A szerves köté- ma természetesen főleg az enterális foszfor
sű foszfor mennyiségére a szervezetben az felszívódási arányától függ.
1:17 tömegarány jellemző a P:N hányadost te-
kintve. Fontos tudni, hogy a biológiai oxidáció A szervezet a szervetlen és szerves kötésben
során a foszfátészterek nélkülözhetetlenek. lévő foszfort egyaránt hasznosítani képes. A
foszfor, ill. a foszfát a bélcsatornából nagy
FOSZFORFORGALOM, FOSZFOR- bevitel esetén is jó hatásfokkal szívódik fel.
SZÜKSÉGLET Problémát pedig a magas foszforbevitel sem
jelent, mert többletbevitel esetén a fölösle-
A táplálékkal a szervezetbe jutó foszfornak – get a szervezet a vesén keresztül a vizelettel
a mátrixtól függően eltérő arányban – jelen- kiüríti.
tős része, mintegy 60-80 %-a szívódik fel. Az
emésztőcsatornába jutó élelmiszerek nagy ÉLELMISZEREK FOSZFORTARTALMA,
molekuláiról a bélfoszfatázok (ezek enzimek) FOSZFORBAN DÚS ÉLELMISZEREK
hasítják le a foszfátot, s az így szabaddá váló
ionok szívódnak fel. A foszfát felszívódása – Étrendünkben a tej, tejtermékek, tojás, hal,
hasonlóan a kalciuméhoz – D-vitamin-függő hús, gabonafélék és a hüvelyesek képezik a
folyamat. legfontosabb foszforforrásokat, de gyakorla-
tilag valamennyi élelmiszer tartalmaz kisebb-
A felnőtt ember napi foszforszükséglete 800 nagyobb mennyiségben foszfort. A ténylege-
mg körüli érték, azaz felnőtteknél a szervezet sen hasznosuló foszformennyiség azonban a
foszforigénye kb. azonos a kalcium szükség- foszfor kémiai formájáról is függ, ezért mesz-
lettel. Csecsemőknél, gyermekkorban azon- sze nem azonos a különböző eredetű élelmi-
ban a közel azonos arányú foszfor és kalcium szerekben a foszfor felszívódási aránya.
bevitel nem kívánatos, az emberi anyatejben
pl. kb. 2:1 arányú a kalcium és a foszfor tar- A tej és a tejtermékek alapvető foszforforrások,
talom. A napi foszforbevitel általában eléri, 1 liter tej vagy 200 gramm sajt már többnyire
illetve meghaladja a foszforszükségletet. fedezi a szervezet napi szükségletét. Túróból
mintegy napi 400 g elfogyasztása biztosítaná
Bár táplálkozási eredetű hiánya nem túl a napi 800 mg foszfor bevitelét.
valószínű, esetenként igen jelentős lehet
a nem felszívódó foszfor aránya. Ez akkor A tojás is bőségesen tartalmaz foszfort, első-
áll fenn, ha a bélbe viszonylag nagy meny- sorban a sárgája. A jellemző foszfortartalom
nyiségű vas, alumínium vagy magnézium 200-300 mg/100 g teljes tojás.