Page 56 - Zsiráf Magazin - 2016. január
P. 56

8
















            Az aminosavakon túl igen nagyszámú, egyéb
            formájú, szerves kötésű kénvegyület is talál-
            ható az élelmiszerekben. Gondolhatunk pl.
            a különböző aromaanyagokra. Az íz- és il-
            latanyagok igen nagy számban mutathatók
            ki az egyes élelmiszerekben – a kimutatott
            aromakomponensek száma csupán az alkal-
            mazott technika (pl. HPLC, GC, GC-MS) ér-
            zékenységének függvénye – és ezek jelentős
            része kénvegyület. A vizsgált növényi és állati
            eredetű élelmiszerek közül S-vegyületekben
            igen gazdag a marhahús, a kávé, a hagyma
            s a káposzta, de számos kéntartalmú aro-
            maanyag mutatható ki pl. a sörben, vagy a
            kenyérben is. Az aromaanyagok egy része,
            vagy jelentős része az élelmiszertechnológiai,
            ételkészítési hőkezelés (főzés, sütés, pörkölés)
            hatására alakul ki. A főtt marhahús jellemző
            aromaanyaga pl. a tiazolin, ami ciszteinből
            keletkezik.

            Az Allium-félék – pl. vöröshagyma, fokhagy-
            ma, póréhagyma – igencsak gazdagok erős,
            átható illatú, kéntartalmú aromaanyagokban.
            A friss hagyma jellegzetes illatát a szulfénsav
            (átrendeződve tiopropanal-S-oxid) adja, míg a
            főtt hagyma aromáját merkaptánok, diszulfi-
            dok, triszulfidok, tiofének képezik. A fokhagy-
            ma esetében is többféle vegyület jelenléte
            eredményezi a jellegzetes illatot, így pl. az
            allicin és a diallil-diszulfid.

            Sokféle kéntartalmu vegyület mutatható ki
            a keresztesviráguak illóanyagaiban is. Az il-
            lat döntően a sérült növényekre jellemző,
            ill. főzés során keletkezik, enzimhatásra. Az
            illatérzetet főleg izotiocianátok okozzák, ami
            a Brassica-félék, mint a káposzta, kelbimbó,
            retek, petrezselyem, torma esetében jelent-
            kezik.
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61