Page 53 - Zsiráf Magazin - 2016. január
P. 53

A hús és hal is jelentős mennyiségű fosz- azt is tisztán kell látni, hogy a cereáliákban a
            fort juttat a szervezetbe, általában 100-250  foszfor 40-90 %-a fitát (inozitol-hexafoszfát
            mg/100 g a tipikus foszforkoncentráció.  származék) formájában van jelen, ami dön-
            Nagyon gazdag foszforban a máj, mintegy  tően a gabonafélék korpájában található. A
            200-250 g sertésmáj már fedezi a teljes napi  fitin ill. a fitát rosszul emészthető, s ráadásul
            szükségletet.                                     az emésztetlen fitát kalciumot, magnéziu-
                                                              mot, számos mikroelemet is megköt, ezek
            Száraz hüvelyeseknek és dióféléknek (man- felszívódását is akadályozza. A túl sok fitát el-
            dula, mogyoró), olajos magvaknak is magas  sősorban akkor okoz problémát, ha a magné-
            a foszfortartalma, mintegy 400 mg/100 g ter- zium, kalcium s az esszenciális mikroelemek
            mék. Különösen kiemelkedő a mák, továbbá  fogyasztása egyébként is csak szűkösen fede-
            a napraforgómag foszfortartalma, ezekből  zi a szükségletet. Kihangsúlyozandó, hogy a
            már napi 100 g elfogyasztásával a szerve- gabonafélékben fitáz enzim is található, ami
            zetbe jutó foszfor mennyisége is megközelíti  hatására hidrolizálódhat a fitát egy része. A
            vagy el is érheti a felnőtt ember napi foszfor- főzés, kelesztés és a sütés egyébként csök-
            szükségletét.                                     kenti a fitát-tartalmat. A fitáz  egyébként az
                                                              észterázokhoz tartozó enzim, amely az inozit-
            Bonyolultabb a sütőipari és lisztes termékek  foszforsav molekula – hatértékü alkohol és
            megítélése a foszfortartalom szempontjából.  foszforsav észtere – bomlását katalizálja
            Természetesen a kiőrlés foka jelentős tényező.  inozitra (hexahidroxiciklohexán) és foszfor-
            A búzakorpa foszfortartalma pl. 1200-1300  savra.
            mg/100 g, a teljes kiőrlésű búzaliszt és a rozs-
            liszt mintegy 300-350 mg foszfort tartalmaz
            100 g mennyiségben, a BL-55 jelű liszt viszont
            csupán kb. 100 mg-ot 100 g-ban. Ugyanakkor
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58