Page 57 - Zsiráf Magazin - 2016. január
P. 57

Az élelmiszeriparban a szervetlen kénve- detű fehérje) fogyasztása – több szempontból
            gyületek közül a kénessavnak (kéndioxid,  is kedvezőtlen lehet. Így pl. – lévén a többlet-
            szulfitok) van jelentősége, amelyet tartósí- fehérje aminosavait a szervezet nem beépí-
            tószerként a konzerviparban és a borászat- ti, hanem energiaforrásként hasznosítja – a
            ban is használnak. Élelmiszertechnológiai  kéntartalmú aminosavak oxidációja fokozott
            adalékanyagként a tartósítószereken túl is  endogén savterhelést jelent, aminek hatásá-
            alkalmazhatnak többféle kéntartalmú szert,  ra csökken a vesében a Ca reabszorbciója. A
            pl. a fűszerek hatóanyagaira vagy fehérjeala- túlzott húsfogyasztás és annak következté-
            pú állományjavító adalékokra gondolhatunk.  ben a vizelet alacsony pH-értéke magát a
            Itt említjük meg, hogy egyes peszticidek (pl.  kiválasztó rendszert is károsítja.
            fungicidek) is tartalmaznak ként ill. kénvegyü-
            leteket, s ezek is bejuthatnak kis mennyiség-
            ben a szervezetbe az élelmiszerekből.
                                                                                      A sorozat folytatódik.
            Továbbá kihangsúlyozandó, hogy a szulfátos                                     Szabó S. András
            (főleg nátriumszulfát ill. magnéziumszulfát)
            ásványvizek és gyógyvizek fogyasztása is nö-
            veli a szervezetbe jutó kén mennyiségét. A
            szervetlen formában lévő kén azonban nem
            vesz részt az anabolikus folyamatokban, nem
            épül be a szervezet fehérjéibe, nem használó-
            dik fel az életfolyamatokban, hanem a vizelet-
            tel ásványi sóként ki is ürül.  Ha a szervezetbe
            jutó fehérje nem használódik fel teljes mér-
            tékben a beépülésre, és lényegében ener-
            giaszolgáltató tápanyagként szerepel a zsír-
            hoz s a szénhidráthoz hasonlóan, akkor az
            oxidációs folyamatban a kéntartalmú ami-
            nosavakból kénsav képződik, s a szervezet-
            ből a vizelettel (alacsony pH-érték!) szulfát-
            ként távozik. Ez az egyik ok, ami miatt nem
            célszerű túlzásba vinni a húsfogyasztást!

            KÉNBEN GAZDAG ÉLELMISZEREK


            A hús, hal, tojás, tej és tejtermékek kéntartal-
            mú aminosavakban gazdag élelmiszerek. De
            magas a hüvelyesek, a diófélék és az olajos
            magú élelmiszerek fehérjéinek kéntartalma is.


            Kiemelendő, hogy a túlzott kénbevitel – azaz
            lényegében túl sok fehérje (döntően állati ere-
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62