Page 51 - Zsiráf Magazin - 2016. január
P. 51

NEM FÉMES MAKROELEMEK


                                                              Jól ismert, hogy az emberi szervezetben (és
                                                              az élelmiszereinkben) a 4 biogén elemen
                                                              (szén, hidrogén, oxigén, nitrogén) kívül 7 ás-
                                                              ványi elem fordul elő nagyobb mennyiség-
                                                              ben. Ezek az un. Makroelemek, amelyek kö-
                                                              zül 3 sorolható a nem fémes elemek közé.
                                                              A klór (Cl), a foszfor (P) és a kén (S). Mivel a
                                                              klórral a konyhasó (nátriumklorid) fogyasztás
                                                              kapcsán külön is foglalkozunk, e cikk kereté-
                                                              ben 2 elem, a foszfor és a kén kerül teríték-
                                                              re. Emlékeztetőül megemlítjük, hogy azokat
                                                              az elemeket soroltuk a makroelemek közé
                                                              – élelmiszerkémiai, táplálkozásbiológiai ill. fi-
                                                              ziológiai szempontból – amelyek esetében a
                                                              felnőtt emberi szervezet napi igénye gramm
                                                              nagyságrendű.  Élelmiszereink  többnyire
                                                              az adott kémiai elemet g/kg kocentráció-
                                                              tartományban tartalmazzák.


                                                              A FOSZFOR ÉLETTANI SZEREPE


                                                              A  foszfor az emberi szervezetben a
                                                              makroelemek közül a kalciumot követően a
                                                              második legnagyobb mennyiségben előfor-
                                                              duló elem, kb. a szervezet 1.0 %-át képezi,
                                                              s a felnőtt ember szervezetében mintegy
                                                              500-800 g foszfor található. Ezen foszfor-
                                                              mennyiség döntő hányada (mintegy 75-85
                                                              %-a) a csontrendszerben és a fogazatban
                                                              található, főleg szervetlen foszfátként, kal-
                                                              ciumhoz kötötten, ahol a kalcium-foszfor
                                                              arány közelítően 2:1.  A foszfor azonban a
                                                              puha testszövetekben is előfordul, és számos
                                                              alapvető fiziológiai funkciója van. A foszfor-
                                                              vegyületek jelen vannak az extracelluláris
                                                              folyadékban, foszfolipidként a sejtmembrá-
                                                              nokban, sőt intracellulárisan is megtalálha-
                                                              tók. A foszforproteinek – pl. kazein a tejben,
                                                              foszvitin, vitellin a tojásban – is tartalmaznak
                                                              foszfort, a foszforsav a szerin nevű amino-
                                                              sav szabad hidroxil-csoportjához kapcsolódik
                                                              észterkötéssel.

                                                              A foszfor alkotórésze a nukleinsavaknak, a
                                                              szerves foszfátoknak (ADP, ATP) alapvető sze-
                                                              repe van az energiaraktározásban, energiaát-
                                                              vitelben. A szénhidrát anyagcserében vitális
                                                              szereppel bír – a glükózabszorpció pl. foszfor-
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56