Page 63 - Zsiráf Magazin - 2016. június
P. 63

JAVASOLHATÓ
 A TÁPLÁLKOZÁS ABC-JE                                          ENERGIABEVITELI ARÁNYOK


                                                                        SPORTOLÓKNÁL
 SPORTOLÓK                                                   K böztessünk meg 4 csoportot, az első a

                                                                   issé leegyszerűsítve a helyzetet, külön-



 TÁPLÁLKOZÁSA                                                 nem sportoló, vagy csak műkedvelői szin-
                                                              ten, rekreációs jelleggel sportoló egyének,
                                                              a  második  az  elsősorban  állóképességet
                                                              igénylő sportágak (pl. hosszútávfutás, triat-
                                                              lon) képviselőinek, a harmadik  azon sport-
                                                              ágak – labdarúgás, vízilabda, judo, tenisz –
                                                              űzőinek táplálkozására vonatkozó javaslat,
                                                              ahol erőre és állóképességre egyaránt szük-

                                                              ség van. Úgy vélem, a sportágak többsége e
                                                              harmadik kategóriába sorolható. A negyedik
                                                              pedig a döntően robbanékony erőt és maxi-
                                                              mális erőt igénylő sportágak (pl. rövidtávfu-
                                                              tás, atlétikai dobások, súlyemelés) képviselői
                                                              számára készült javaslat. A %-os energia-ará-
                                                              nyokról az 1. táblázat tájékoztat. Kihangsúlyo-
                                                              zandó, hogy nem tömegarányokról, hanem
                                                              energia-arányokról van szó! Hiszen a zsírok

                                                              és olajok energiatartalma több, mint kétsze-
                                                              rese a szénhidrátokénak és a fehérjéknek. Te-
                                                              hát például a nem sportolói táplálkozásban
                                                              a táplálkozástan szakemberei által többnyire
                                                              elfogadott illetve javasolt  1:1:4  fehérje-zsír-
                                                              szénhidrát tömegaránynak megfelelően, ez

                                                              kb. 13-14 %-os fehérje-arányt,  31-32 %-os
                                                              zsírarányt és 55-56 %-os szénhidrát-arányt
                                                              jelent energiatartalomra számolva.


                                                              Mivel 1 kcal = 4.187 kJ


 JELEN DOLGOZATBAN ARRÓL ESIK SZÓ, HOGY MI IS JELLEMZI A SPORTOLÓK, DE   1 g fehérje energia-tartalma kb. 4.1 kcal,
 A NEM AZ ÉLSPORTOLÓK TÁPLÁLKOZÁSÁT, VAGYIS MIBEN KÜLÖNBÖZIK A SPOR-  azaz  17.2 kjoule
 TOLÓ TÁPLÁLKOZÁSA A NEM SPORTOLÓ EGYÉNÉTŐL. TEHÁT EZ A RÉSZ A SPORTOLÓ,   1 g szénhidrát energia-tartalma kb. 4.1
 VERSENYSPORTOLÓ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA JAVASOLHATÓ TÁPLÁLKOZÁSRÓL SZÓL, DE   kcal, azaz 17.2 kjoule
 NEM AZZAL A KÉRDÉSSEL FOGLALKOZIK – AMIRŐL A KORÁBBI RÉSZBEN, AZ ERGOGÉN   1 g zsír energia-tartalma kb. 9.3 kcal,
 TÁPLÁLKOZÁS ELVÁRÁSAIT BEMUTATÓ CIKKBEN ESETT SZÓ –, HOGY MIT KELL SZEDNIE   azaz 38.9 kjoule

 A KŐKEMÉNY TELJESÍTMÉNYKÉNYSZER ALATT ÁLLÓ ÉLSPORTOLÓNAK.
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68