Page 64 - Zsiráf Magazin - 2016. június
P. 64

megadott adatok alapján számolva, mi-
            A vel egy könnyű fizikai munkát végző férfi
            napi energiaszükséglete mintegy 3 ezer kcal,
            azaz valamivel több, mint 12 ezer kJ, ezért a
            napi 100 g fehérje, 100 g zsír és 400 g szén-
            hidrát fogyasztás fedezi ezt az energiaigényt
            és a szervezet fehérje-igényét is. Nőknél – a
                                                          -
            kisebb testtömeg, eltérő testösszetétel és a ki
            sebb fizikai aktivitás miatt –  általában 10 ezer
            kJ alatti energia-igénnyel számolunk. Ezen
            energiaértékek természetesen átlagemberek-
            re vonatkoznak, és ma az antropometriában
            férfiaknál 175 cm-s magassággal és 75 kg-os
            testtömeggel számolunk. Nőknél az átlagos
            adatok: 164 cm és 63 kg.







                            1. táblázat    A fehérje, zsír és szénhidrát aránya energia%-ban


                                                                            erőt és
                                                     állóképességet                        erőt, gyorserőt
                komponens         nem sportoló                          állóképességet
                                                    igénylő sportág                        igénylő sportág
                                                                        igénylő sportág


                  fehérje             12-14               13-15              16-18              18-20
                    zsír              28-30              26-28               28-30              30-32
                szénhidrát            56-60               57-61              52-56              48-52







                átható, hogy a döntően állóképességet              különböző sportágak képviselőinek táp-
            L igénylő sportágak esetében az energia-          A álkozásánál – az alapul szolgáló válto-
                                                                   l
            arányok hasonlóak a nem sportoló egyénekre        zatos, de konvencionális táplálkozáson (pl.
            jellemző adatokhoz, de az erőt és robbané-        hagyományos reggeli, ebéd, uzsonna, vacso-
            konyságot igénylő sportágak reprezentánsai        ra) túl – döntően a fokozott fehérjebevitel,

            esetében már jelentősen eltér a fehérje-arány     a vitaminbevitel és az ásványi anyag bevitel
            és ebből következően a többi tápkomponens         kérdése merül fel. E 3 témakörrel foglalko-
            aránya is. Röviden tehát úgy is fogalmazha-       zunk röviden.
            tunk, hogy egységes, uniformizálható sport-
            táplálkozás nincs, hiszen az a táplálkozási for-
            ma, ami jó egy sprinternek, az biztosan nem
            jó egy maratoni futónak és vice versa.
   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69