Page 65 - Zsiráf Magazin - 2016. június
P. 65
megadott adatok alapján számolva, mi-
A vel egy könnyű fizikai munkát végző férfi
napi energiaszükséglete mintegy 3 ezer kcal, FEHÉRJEBEVITEL
azaz valamivel több, mint 12 ezer kJ, ezért a
napi 100 g fehérje, 100 g zsír és 400 g szén- yakran az adott sportoló magas fehér-
hidrát fogyasztás fedezi ezt az energiaigényt G jeigénye – pl. 2 g protein/test-tömeg
és a szervezet fehérje-igényét is. Nőknél – a kg érték – nem fedezhető még fehérjében
-
kisebb testtömeg, eltérő testösszetétel és a ki gazdag táplálkozás esetén sem. Ilyenkor van
sebb fizikai aktivitás miatt – általában 10 ezer szükség fehérje-koncentrátumok, fehérje-
kJ alatti energia-igénnyel számolunk. Ezen izolátumok vagy szabad aminosavak alkalma-
energiaértékek természetesen átlagemberek- zására. Ez utóbbi az élsport igénye – messze
re vonatkoznak, és ma az antropometriában nem csupán fehérje-beépítési szándékkal –,
férfiaknál 175 cm-s magassággal és 75 kg-os de a versenysport szintjén is gyakori igény a fo-
testtömeggel számolunk. Nőknél az átlagos kozott fehérje-bevitel biztosítása fehérje-kon-
adatok: 164 cm és 63 kg. centrátumokból. Ezek olyan, fehérjében dús
készítmények (töbnyire por alakban),amelyek
fehérje-tartalma 50-90 %. Ha ennél maga-
sabb, akkor beszélünk fehérje-izolátumokról.
1. táblázat A fehérje, zsír és szénhidrát aránya energia%-ban
a a piacon hihetetlenül sokféle fehér-
M je-készítmény található, ezek többnyi-
erőt és
állóképességet erőt, gyorserőt re tojásfehérje, tejfehérje vagy szójafehérje
komponens nem sportoló állóképességet
igénylő sportág igénylő sportág
igénylő sportág alapúak, de sokféle kombináció is ismert.
Egyeseknek a fehérje-tartalom mellett nem OMh
fehérje 12-14 13-15 16-18 18-20 elhanyagolható a szénhidrát-tartalma sem –
zsír 28-30 26-28 28-30 30-32 ezek az ún. tömegnövelő szerek, s nagyon
szénhidrát 56-60 57-61 52-56 48-52 sok protein-készítmény tartalmaz vitami-
nokat és ásványi anyagokat, sőt zsírsavakat
is. Egyesek – újabban – még rostanyagokat
is, és persze a szükséges aroma-anyagokat,
amelyek a kedvező íznek és illatnak köszön-
átható, hogy a döntően állóképességet különböző sportágak képviselőinek táp- hetően elősegítik a termék kedvező fogadását
L igénylő sportágak esetében az energia- A álkozásánál – az alapul szolgáló válto- a fogyasztók részéről az érzékszervi tulajdon-
l
arányok hasonlóak a nem sportoló egyénekre zatos, de konvencionális táplálkozáson (pl. ságok javítása által.
jellemző adatokhoz, de az erőt és robbané- hagyományos reggeli, ebéd, uzsonna, vacso-
konyságot igénylő sportágak reprezentánsai ra) túl – döntően a fokozott fehérjebevitel, A teljesség igénye nélkül soroljunk fel né-
esetében már jelentősen eltér a fehérje-arány a vitaminbevitel és az ásványi anyag bevitel hány jól ismert, s persze korántsem olcsó
és ebből következően a többi tápkomponens kérdése merül fel. E 3 témakörrel foglalko- protein készítményt:
aránya is. Röviden tehát úgy is fogalmazha- zunk röviden.
tunk, hogy egységes, uniformizálható sport- • Egg protein
táplálkozás nincs, hiszen az a táplálkozási for- • Weider,s protein
• Multikraft Formel 85
ma, ami jó egy sprinternek, az biztosan nem
• Isolean
jó egy maratoni futónak és vice versa.
• Protifar 90
• Whey protein