Page 61 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 61
Józan ész, belátás, a káros hatás felismeré-
se – talán némi akaraterő – kell ahhoz, hogy
az erősen sózott élelmiszerek fogyasztásáról
átálljunk a mérsékelten vagy csupán minimá-
lisan sózott ételekre. Egy szelet vajaskenyér
mellé pl. a zöldpaprika, vagy a paradicsom,
esetleg retek akkor is finom, ízletes, egész-
séges, ha azt nem sózzuk meg. Ugyanis mind
a kenyérben, mind pedig a vajban is van só,
amelynek mennyisége biztosan elég a szerve-
zet nátrium és kloridionra vonatkozó élettani
szükségletének fedezéséhez, szükségtelen és
felesleges a kiegészítő sózás.
Összegzés
Egyértelműen kimutatható populációs szinten
az összefüggés a nagymérvű sóbevitel és a
magas vérnyomás gyakorisága között. Miután
a hipertónia számos más betegség előidéző-
je és kísérője, nyilvánvaló, hogy a mérsékelt
mennyiségre van szükség az adott ízt kiváltó
anyagból. Fokozottan igaz ez a sós ízre illetve sóbevitel egészségvédő, egészségmegőrző
a sós ízt adó anyagok érzékelhetőségére. Ezért szereppel bír. Indokolt tehát – prevenciós jel-
nagyon lényeges – népegészségügyi szinten leggel is – a magas sóbevitel mérséklése, táp-
is –, hogy a gyermekek, fiatalok étkezésé- lálkozásunk során a kiegészítő (fiziológiailag
ben, ételfogyasztási szokásainak kialakítá- feleslegesnek ítélhető) sózás mellőzése.
sában hangsúlyozottan ügyeljünk a mérsé- A sorozat folytatódik.
kelt sóbevitelre! A túlsózott étel nem csupán
egészségtelen és kevésbé ízletes – a túl sok só Szabó S. András
miatt nem érzékeljük kellően az ízelfedések
következtében a más ízeket adó anyagok je-
lenlétét – de fennáll annak a veszélye is, hogy
a megszokott ízérzet kiváltásához idősebb kor-
ban jelentősen nagyobb sóbevitel válik majd
szükségessé, ami tovább növeli a kockázatot, a
magas vérnyomás előfordulásának és kialakulá-
sának valószínűségét. Továbbá a NaCl fokozott
bevitele – a só- és vízháztartás összefüggése
miatt – a szervezetben vízvisszatartást eredmé-
nyez, elősegítve ödémák kialakulását.