Page 61 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 61

Józan ész, belátás, a káros hatás felismeré-
                                                              se – talán némi akaraterő – kell ahhoz, hogy
                                                              az erősen sózott élelmiszerek fogyasztásáról
                                                              átálljunk a mérsékelten vagy csupán minimá-
                                                              lisan sózott ételekre. Egy szelet vajaskenyér
                                                              mellé pl. a zöldpaprika, vagy a paradicsom,
                                                              esetleg retek akkor is finom, ízletes, egész-
                                                              séges, ha azt nem sózzuk meg. Ugyanis mind
                                                              a kenyérben, mind pedig a vajban is van só,
                                                              amelynek mennyisége biztosan elég a szerve-
                                                              zet nátrium és kloridionra vonatkozó élettani
                                                              szükségletének fedezéséhez, szükségtelen és
                                                              felesleges a kiegészítő sózás.

                                                              Összegzés



                                                              Egyértelműen kimutatható populációs szinten
                                                              az összefüggés a nagymérvű sóbevitel és a
                                                              magas vérnyomás gyakorisága között. Miután
                                                              a hipertónia számos más betegség előidéző-
                                                              je és kísérője, nyilvánvaló, hogy a mérsékelt
            mennyiségre van szükség az adott ízt kiváltó
            anyagból. Fokozottan igaz ez a sós ízre illetve   sóbevitel egészségvédő, egészségmegőrző
            a sós ízt adó anyagok érzékelhetőségére. Ezért    szereppel bír. Indokolt tehát – prevenciós jel-
            nagyon lényeges – népegészségügyi szinten         leggel is – a magas sóbevitel mérséklése, táp-
            is –, hogy a gyermekek, fiatalok étkezésé-        lálkozásunk során a kiegészítő (fiziológiailag
            ben, ételfogyasztási szokásainak kialakítá-       feleslegesnek ítélhető) sózás mellőzése.
            sában hangsúlyozottan ügyeljünk a mérsé-          A sorozat folytatódik.
            kelt sóbevitelre! A túlsózott étel nem csupán
            egészségtelen és kevésbé ízletes – a túl sok só   Szabó S. András
            miatt nem érzékeljük kellően az ízelfedések
            következtében a más ízeket adó anyagok je-
            lenlétét – de fennáll annak a veszélye is, hogy
            a megszokott ízérzet kiváltásához idősebb kor-
            ban jelentősen nagyobb sóbevitel válik majd
            szükségessé, ami tovább növeli a kockázatot, a
            magas vérnyomás előfordulásának és kialakulá-
            sának valószínűségét. Továbbá a NaCl fokozott
            bevitele – a só- és vízháztartás összefüggése
            miatt – a szervezetben vízvisszatartást eredmé-
            nyez, elősegítve ödémák kialakulását.
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66