Page 60 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 60

Sózás, sóösszetétel,
            sós íz érzékelés


                     iután a túlzott sóbevitel egyértel-
                     műen káros hatású (pl. nő a magas
           Mvérnyomás kialakulásának valószínű-
            sége), a magas sótartalmú ételek rendszeres
            és nagy mennyiségben való fogyasztása, va-
            lamint az ételek utósózása mindenképpen
            kerülendő. A klorid és nátriumklorid bevitel
            úgy is mérsékelhető, hogy konyhasópótló
            szereket használunk, vagy az ételek ízesí-
            tésére magas aromaanyag tartalmú fűsze-
            reket fokozottan alkalmazunk.


                     egemlítendő, hogy a kereskedelmi
                     forgalomban beszerezhető só – asz-
           Mtali só, kősó, tengeri só, jódozott só
            – nem kizárólag NaCl tartalmú, számos más
            komponens (pl. Mg, K, I ) is előfordulhat ben-
            ne. Ismeretes pl. az un. bio-nyomelemekkel               vízháztartással összefüggő betegsé-
            (Li, B, Ti, Mn, Zn, Se) dúsított, nyomelemes,            gekben szenvedőknél javasolt a só-
            nátriumszegény kősó, amely jelentős mennyi-       A egény (egyúttal nátrium-szegény)
                                                                      z
                                                                     s
            ségű (18-20 %) alumíniumszilikátot is tartalmaz,   diéta. Az ilyen betegek ételeit káliumcitráttal
            amely emésztési katalizátorként van feltüntetve.   lehet ízesíteni. De ismertek más összetételű di-
            A készítményben „csupán” 65-67 % a NaCl, s        étás sók is, ilyen pl. a Redi-só, ami 55 % K-klo-
            nem elhanyagolható mennyiségben tartalmaz         ridot, 43 % K-citrátot és 2 % Mg-glutamátot
            egyéb komponenseket (Ca, Mg, K, Fe) is. Ezt a     tartalmaz. Csökkentett Na-tartalmú, 2 kom-
            sókeveréket – lehet funkcionális élelmiszernek    ponensű só is forgalomba kerül, 60 % NaCl
            is tekinteni – magas vérnyomásban szenvedők       és 40 % KCl tartalommal. Számos országban
            gyógyélelmezésére javasolják.                     pedig – Magyarországon is – jódozott kony-

                                                              hasót is forgalmaznak, az esetleges jódhiány
                                                              megelőzésére.


                                                                     élszerű kihangsúlyozni, hogy az
                                                                     ízérzékelő képessége a szervezetnek
                                                             Caz idő előrehaladásával módosul, 60
                                                              év felett többnyire jelentősen romlik. Azaz a
                                                              korábban – döntően gyermekkorban – meg-
                                                              szokott ízhatások eléréséhez egyre nagyobb
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65