Page 60 - Zsiráf Magazin - 2016. március
P. 60
Sózás, sóösszetétel,
sós íz érzékelés
iután a túlzott sóbevitel egyértel-
műen káros hatású (pl. nő a magas
Mvérnyomás kialakulásának valószínű-
sége), a magas sótartalmú ételek rendszeres
és nagy mennyiségben való fogyasztása, va-
lamint az ételek utósózása mindenképpen
kerülendő. A klorid és nátriumklorid bevitel
úgy is mérsékelhető, hogy konyhasópótló
szereket használunk, vagy az ételek ízesí-
tésére magas aromaanyag tartalmú fűsze-
reket fokozottan alkalmazunk.
egemlítendő, hogy a kereskedelmi
forgalomban beszerezhető só – asz-
Mtali só, kősó, tengeri só, jódozott só
– nem kizárólag NaCl tartalmú, számos más
komponens (pl. Mg, K, I ) is előfordulhat ben-
ne. Ismeretes pl. az un. bio-nyomelemekkel vízháztartással összefüggő betegsé-
(Li, B, Ti, Mn, Zn, Se) dúsított, nyomelemes, gekben szenvedőknél javasolt a só-
nátriumszegény kősó, amely jelentős mennyi- A egény (egyúttal nátrium-szegény)
z
s
ségű (18-20 %) alumíniumszilikátot is tartalmaz, diéta. Az ilyen betegek ételeit káliumcitráttal
amely emésztési katalizátorként van feltüntetve. lehet ízesíteni. De ismertek más összetételű di-
A készítményben „csupán” 65-67 % a NaCl, s étás sók is, ilyen pl. a Redi-só, ami 55 % K-klo-
nem elhanyagolható mennyiségben tartalmaz ridot, 43 % K-citrátot és 2 % Mg-glutamátot
egyéb komponenseket (Ca, Mg, K, Fe) is. Ezt a tartalmaz. Csökkentett Na-tartalmú, 2 kom-
sókeveréket – lehet funkcionális élelmiszernek ponensű só is forgalomba kerül, 60 % NaCl
is tekinteni – magas vérnyomásban szenvedők és 40 % KCl tartalommal. Számos országban
gyógyélelmezésére javasolják. pedig – Magyarországon is – jódozott kony-
hasót is forgalmaznak, az esetleges jódhiány
megelőzésére.
élszerű kihangsúlyozni, hogy az
ízérzékelő képessége a szervezetnek
Caz idő előrehaladásával módosul, 60
év felett többnyire jelentősen romlik. Azaz a
korábban – döntően gyermekkorban – meg-
szokott ízhatások eléréséhez egyre nagyobb