Page 74 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 74

re nézve rákkeltő kockázattal bíró anyagok  keltő lehet, tudománytalan is elképzelhetetlen.
            kategóriájába, és nem erre irányuló konkrét  Szerinte ezt nem támasztják alá egészségügyi
            kockázatelemzést végzett. Tehát a következ- vizsgálatok. Kissé humorosabban fogalmazva:
            tetések nagyon is megkérdőjelezhetők. Nem
            csoda tehát, hogy a NAK nem tartja szeren-        “A sertést ugyanis  az emberiség
            csésnek, hogy egy korlátozott érvényessé- már kétezer éve fogyasztja, és még

            gű tudományos jelentést a médiafelületek                         nem halt ki.”
            „hírértékűvé” téve megtévesszék a szakmai
            ismeretekkel nem rendelkező fogyasztókat.
            Egyébként az Európai Unió vezető sertés-          MIÉRT EGYÜNK HÚST?
            tartó országainak piacelemzéssel foglalkozó
            szervezete (IMPA) és minden IMPA-tagország  Már a vegetáriánus táplálkozás hiányossá-
            képviselője is kifejezte egyet nem értését a  gait bemutató korábbi cikkben is említettük,
            WHO-jelentéssel kapcsolatban, és jelezte,  hogy az emberi szervezet felépítése (fogazat,
            hogy saját eszközeivel, valamint közösen  gyomor- és bélrendszer) a vegyes táplálkozás
            is  fellépnek  a  piacromboló híreszteléssel  szükségességére utal. Emeljünk ki néhány
            szemben. Fontosnak ítélhető, hogy a hús- olyan tényezőt, ami azt sugallja, hogy szük-
            ipari  termékpálya szereplői hatékony mar- séges a hús és húsipari termékek fogyasztása.
            ketingmunkával csökkenteni tudják az ilyen
            piacromboló hatásokat. Ezért van kiemelkedő  Egyértelmű, tudományos bizonyítékok igazol-
            jelentősége a magyar sertéshús kiváló minő- ják, hogy a hús és hústermékek esszenciális
            ségét garantáló Kiváló Minőségű Sertéshús  tápanyagforrásokat tartalmaznak. A hús ma-
            (KMS) védjegynek is. Ennek használatát egy  gas biológiai értékű fehérjék (létfontosságú
            szigorú szakmai minősítés után a Vágóállat és  illetve limitáló aminosavak) és vitaminok forrá-
            Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács  sa, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer
            (VHT) ítéli oda és engedélyezi a kizárólag Ma- szabályos működéséhez. A vitaminok közül ki-
            gyarországon, magyar alapanyagból, magyar  emelkedő jelentősége van a B-12 vitaminnak,
            feldolgozó által előállított termékek számára.  amely kulcsszerepet játszik a vérképzésben és
            Ez egyrészt garanciát nyújthat a minőséget  az idegrendszer működésében is. A húsokban
            illetően és erősítheti is a bizalmat a magyar  megtalálható számos fontos ásványi kompo-
            hústermékek fogyasztásával kapcsolatban. nens is (pl. kálium, magnézium, továbbá lét-
            A VHT titkára erősebben fogalmaz, szerinte a  fontosságú mikroelemek),  nagy szerepe van a
            ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO)  vasnak, aminek hiánya vérszegénységet okoz,
            rákkutató ügynöksége által közzétett tanulmá- és ez összefüggésben van a terhelhetőség-
            nya, amely szerint a vörös húsok – így a sertés,  gel, a fizikai aktivitással, a szervezet betegsé-
            borjú, marha, kecske, juh – fogyasztása rák- gek elleni védekezőképességével, röviden az
   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79