Page 74 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 74
re nézve rákkeltő kockázattal bíró anyagok keltő lehet, tudománytalan is elképzelhetetlen.
kategóriájába, és nem erre irányuló konkrét Szerinte ezt nem támasztják alá egészségügyi
kockázatelemzést végzett. Tehát a következ- vizsgálatok. Kissé humorosabban fogalmazva:
tetések nagyon is megkérdőjelezhetők. Nem
csoda tehát, hogy a NAK nem tartja szeren- “A sertést ugyanis az emberiség
csésnek, hogy egy korlátozott érvényessé- már kétezer éve fogyasztja, és még
gű tudományos jelentést a médiafelületek nem halt ki.”
„hírértékűvé” téve megtévesszék a szakmai
ismeretekkel nem rendelkező fogyasztókat.
Egyébként az Európai Unió vezető sertés- MIÉRT EGYÜNK HÚST?
tartó országainak piacelemzéssel foglalkozó
szervezete (IMPA) és minden IMPA-tagország Már a vegetáriánus táplálkozás hiányossá-
képviselője is kifejezte egyet nem értését a gait bemutató korábbi cikkben is említettük,
WHO-jelentéssel kapcsolatban, és jelezte, hogy az emberi szervezet felépítése (fogazat,
hogy saját eszközeivel, valamint közösen gyomor- és bélrendszer) a vegyes táplálkozás
is fellépnek a piacromboló híreszteléssel szükségességére utal. Emeljünk ki néhány
szemben. Fontosnak ítélhető, hogy a hús- olyan tényezőt, ami azt sugallja, hogy szük-
ipari termékpálya szereplői hatékony mar- séges a hús és húsipari termékek fogyasztása.
ketingmunkával csökkenteni tudják az ilyen
piacromboló hatásokat. Ezért van kiemelkedő Egyértelmű, tudományos bizonyítékok igazol-
jelentősége a magyar sertéshús kiváló minő- ják, hogy a hús és hústermékek esszenciális
ségét garantáló Kiváló Minőségű Sertéshús tápanyagforrásokat tartalmaznak. A hús ma-
(KMS) védjegynek is. Ennek használatát egy gas biológiai értékű fehérjék (létfontosságú
szigorú szakmai minősítés után a Vágóállat és illetve limitáló aminosavak) és vitaminok forrá-
Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács sa, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer
(VHT) ítéli oda és engedélyezi a kizárólag Ma- szabályos működéséhez. A vitaminok közül ki-
gyarországon, magyar alapanyagból, magyar emelkedő jelentősége van a B-12 vitaminnak,
feldolgozó által előállított termékek számára. amely kulcsszerepet játszik a vérképzésben és
Ez egyrészt garanciát nyújthat a minőséget az idegrendszer működésében is. A húsokban
illetően és erősítheti is a bizalmat a magyar megtalálható számos fontos ásványi kompo-
hústermékek fogyasztásával kapcsolatban. nens is (pl. kálium, magnézium, továbbá lét-
A VHT titkára erősebben fogalmaz, szerinte a fontosságú mikroelemek), nagy szerepe van a
ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) vasnak, aminek hiánya vérszegénységet okoz,
rákkutató ügynöksége által közzétett tanulmá- és ez összefüggésben van a terhelhetőség-
nya, amely szerint a vörös húsok – így a sertés, gel, a fizikai aktivitással, a szervezet betegsé-
borjú, marha, kecske, juh – fogyasztása rák- gek elleni védekezőképességével, röviden az