Page 71 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 71
JELEN CIKKÜNKBEN ARRÓL A KÉRDÉSRŐL ESIK SZÓ, HOGY VALÓBAN RÁKKELTŐ
HATÁSÚAK-E AZ EGYES HÚSOK ÉS HÚSIPARI TERMÉKEK, MINT AZ A KÖZELMÚLT-
BAN, 2015 OKTÓBERÉBEN MEGJELENT WHO (WORLD HEALTH ORGANIZATION AZAZ
VILÁGEGÉSZSÉGÜGYI SZERVEZET) AJÁNLÁSBAN NAPVILÁGOT LÁTOTT?
MIT ÁLLÍT A WHO? témakör ugyanis nagyon összetett kérdés, s a
rákkeltő hatás számos egyéb tényező kombi-
A WHO egyik szakosodott ügynöksége – a nációjától függhet. Táplálkozási szokásaink és
Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) szervezetünk reagálása az elfogyasztott élel-
– igencsak meglepő és éles reakciókat ki- miszerekre egyénenként gyakran eltérő, és
váltó bejelentést fogalmazott meg. Ennek jelentős mértékben függ az életmódtól, a ge-
lényege az, hogy a húskészítményeket netikától, lakóhelyünk földrajzi adottságaitól,
rákkeltő kockázatúnak ítélte, a vörös hús a környezet szennyezettségétől, továbbá az
fogyasztását pedig – a korlátozott jelzések életkortól és az öröklött táplálkozási szokása-
alapján – valószínűleg rákkeltőnek minősítet- inktól. Érdemes tehát kicsit elemezni a kérdést:
te. Az IARC egyébként hivatalosan a Lancet valóban vannak-e rákkeltő anyagok a vörös
Oncology című szaklapban jelentette be húsban és a különböző húsipari termékekben?
az új besorolásokat. A tanulmány illetve
ajánlás – természetesen a nemzeti kormá- KÖRNYEZETSZENNYEZÉS,
nyokra és a nemzetközi szabályozó ügy- RÁKKELTŐ ANYAGOK
nökségekre bízza, hogy a húsfogyasztás
kockázatait és az előnyöket taglaló tanul- Sajnos környezetünk – s ezáltal közvetve élel-
mányokat, állásfoglalásokat tegyenek közzé. miszereink is – számos olyan komponenst
tartalmaz, amely egyértelműen karcinogén
A hazai szakértő szervezetek – pl. Nemze- hatású, tehát a szervezetbe jutva rákos da-
ti Agrárgazdasági Kamara (NAK), Magyar ganatok kialakulását eredményezheti. Ez a
Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesü- hatás lehet természetes eredetű – pl. erdő-
let (MÉTE), Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hiva- tüzek, vulkáni tevékenység – vagy az ipari és
tal (NÉBIH) – meglepődve és eléggé értetlenül mezőgazdasági termeléssel, a közlekedéssel
fogadták a húsokra és a húsipari termékekre vo- és a fűtéssel összefüggő szennyezés. Szer-
natkozó besorolást. A NAK az európai húsipari ves anyagok (fa, szén, olaj) tökéletlen égése
szakmai szervezetekhez hasonlóan nem tart- során – gyakorlatilag az égés soha nem töké-
ja helyénvalónak, hogy lényegében egyetlen letes – sokféle telítetlen, gyűrűs szénvegyület
tényezőnek, azaz ebben az esetben egyetlen keletkezik. Ma már több, mint 100-ra tehető
élelmiszer-termékcsoportnak tulajdonítsunk a policiklikus aromás szénhidrogének (angol
fokozott rákkeltő hatást. A karcinogén hatás rövidítéssel PAH) száma, amelyeknek jelentős