Page 71 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 71

JELEN CIKKÜNKBEN ARRÓL A KÉRDÉSRŐL ESIK SZÓ, HOGY VALÓBAN RÁKKELTŐ
            HATÁSÚAK-E AZ EGYES HÚSOK ÉS HÚSIPARI TERMÉKEK, MINT AZ A KÖZELMÚLT-
            BAN, 2015 OKTÓBERÉBEN MEGJELENT WHO (WORLD HEALTH ORGANIZATION AZAZ
                     VILÁGEGÉSZSÉGÜGYI SZERVEZET) AJÁNLÁSBAN NAPVILÁGOT LÁTOTT?



















            MIT ÁLLÍT A WHO?                                  témakör ugyanis nagyon összetett kérdés, s a
                                                              rákkeltő hatás számos egyéb tényező kombi-
            A WHO egyik szakosodott ügynöksége – a  nációjától függhet. Táplálkozási szokásaink és
            Nemzetközi  Rákkutató  Ügynökség  (IARC)  szervezetünk reagálása az elfogyasztott élel-
            – igencsak meglepő és éles reakciókat ki- miszerekre egyénenként gyakran eltérő, és

            váltó bejelentést fogalmazott meg. Ennek  jelentős mértékben függ az életmódtól, a ge-
            lényege az, hogy  a  húskészítményeket  netikától, lakóhelyünk földrajzi adottságaitól,
            rákkeltő kockázatúnak ítélte, a vörös hús  a környezet szennyezettségétől, továbbá az
            fogyasztását pedig – a korlátozott jelzések  életkortól és az öröklött táplálkozási szokása-
            alapján – valószínűleg rákkeltőnek minősítet- inktól. Érdemes tehát kicsit elemezni a kérdést:
            te. Az IARC egyébként hivatalosan a Lancet  valóban vannak-e rákkeltő anyagok a vörös
            Oncology című szaklapban jelentette  be  húsban és a különböző húsipari termékekben?
            az új besorolásokat. A  tanulmány  illetve
            ajánlás – természetesen a nemzeti kormá- KÖRNYEZETSZENNYEZÉS,
            nyokra  és  a  nemzetközi  szabályozó  ügy- RÁKKELTŐ ANYAGOK

            nökségekre bízza, hogy a húsfogyasztás
            kockázatait és az előnyöket taglaló tanul-        Sajnos környezetünk – s ezáltal közvetve élel-
            mányokat, állásfoglalásokat tegyenek közzé.       miszereink is – számos olyan komponenst
                                                              tartalmaz, amely egyértelműen karcinogén
            A  hazai  szakértő  szervezetek – pl. Nemze- hatású, tehát  a szervezetbe jutva rákos da-
            ti Agrárgazdasági Kamara (NAK), Magyar  ganatok kialakulását eredményezheti. Ez a
            Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesü- hatás lehet természetes eredetű – pl. erdő-
            let (MÉTE), Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hiva- tüzek, vulkáni tevékenység – vagy az ipari és
            tal (NÉBIH) – meglepődve és eléggé értetlenül  mezőgazdasági termeléssel, a közlekedéssel
            fogadták a húsokra és a húsipari termékekre vo- és a fűtéssel összefüggő szennyezés.  Szer-
            natkozó besorolást. A NAK az európai húsipari  ves anyagok (fa, szén, olaj) tökéletlen égése
            szakmai szervezetekhez hasonlóan nem tart- során – gyakorlatilag az égés soha nem töké-
            ja helyénvalónak, hogy lényegében egyetlen  letes – sokféle telítetlen, gyűrűs szénvegyület
            tényezőnek, azaz ebben az esetben egyetlen  keletkezik. Ma már több, mint 100-ra tehető
            élelmiszer-termékcsoportnak tulajdonítsunk  a policiklikus aromás szénhidrogének (angol
            fokozott rákkeltő hatást. A karcinogén hatás  rövidítéssel PAH) száma, amelyeknek jelentős
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76