Page 73 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 73
ideig akarnak eltartani. A füstölés a legegy- színűsége szignifikánsan meghaladja a nem
szerűbb módon füstölő kamrákban vihető dohányzókéra jellemző értéket. Hasonlóan
végbe – ez a hagyományos, házi füstölés – ehhez a sok füstölt árút fogyasztók esetében
ilyen esetben az időszükséglet néhány nap. a gyomorrák előfordulásának valószínűsége
A füstölés persze automatizált rendszerben, meghaladta a füstölt termékeket nem nagyon
futószalagos kialakításban is kivitelezhető, au- fogyasztók esetében mérhető arányokat.
tomata levegőztető és tüzelő berendezéssel.
JÓZAN MÉRTÉKLETESSÉG
ÉS REALITÁS
Ismeretes a mesterséges gyors füstölés is,
ilyenkor a terméket nem az áramló füstgá- Természetesen minden élelmiszer túlzott
zoknak teszik ki, hanem olyan oldatba márt- mértékű fogyasztása különböző kockázato-
ják, amely a füst bizonyos alkotóelemeit (pl. kat rejt magában, csakúgy, mint az életmód
faecet, krezol) tartalmazza. Sőt, ma már az minden egyéb, túlzásba vitt része. Ezért te-
elektrosztatikus füstölési technika is ismert, a hát a WHO jelentés is inkább csak a túlzott
füstgázban lévő részecskéket sztatikus elekt- mértékű fogyasztás kockázataira vonatkozik.
romossággal töltik fel, hogy azok az ellenté- A kiegyensúlyozott étrend viszont éppen
tesen töltött, füstölendő árún csapódjanak le. az egészséges életmód egyik legfonto-
A lényeg itt abban áll, hogy a füstöléssel nő sabb eleme, és ennek a mértékletes hús- és
– akár jelentősen is nőhet – az eredeti alap- húskészítmény-fogyasztás is részét képezi.
anyag, azaz a hús karcinogén koncentrációja. Az elmúlt 2 évtizedben Magyarországon is so-
Ez a tény hosszú évtizedek óta ismert, ebben kat változtak a táplálkozási szokások, az éves
az értelemben a WHO jelentés semmi újat sertéshús-fogyasztás például mintegy 30 szá-
nem tartalmaz. S az is jól ismert, és számos zalékkal csökkent (jelenleg a baromfihús fo-
statisztikai adat támasztja alá, hogy azokon gyasztás után a 2. helyen áll, 30 kg/fő, év alatti
a területeken, ahol a füstölt hús (pl. házi füs- értékkel), de a magyar egészségügyi mutatók-
töléssel készült kolbász) fogyasztása igen
jelentős, ott a gyomor- és bélrák előfordu- ban nem történt javulás. Így nagyon valószínű,
lásának valószínűsége is magasabb. Hason- hogy nem egy tényező felelős a gondokért,
lóan ahhoz, ahogy a cigarettafogyasztás és a minden bizonnyal számos egyéb tényező
tüdőrák közötti kapcsolat jellemezhető. Nem kombinációja okozhat problémákat. Az IARC
minden dohányos lesz tüdőrákos és nem egyébként több mint nyolcszáz különböző
minden tüdőrákos dohányzott. De a dohá- tanulmány eredményei alapján sorolta be a
nyosoknál a tüdőrák előfordulásának való- feldolgozott húskészítményeket az ember-