Page 73 - Zsiráf Magazin - 2015. december
P. 73

ideig akarnak eltartani. A füstölés a legegy- színűsége szignifikánsan meghaladja a nem
            szerűbb módon füstölő kamrákban vihető  dohányzókéra jellemző értéket. Hasonlóan
            végbe – ez a hagyományos, házi füstölés –  ehhez a sok füstölt árút fogyasztók esetében
            ilyen esetben az időszükséglet néhány nap.        a gyomorrák előfordulásának valószínűsége
            A füstölés persze automatizált rendszerben,       meghaladta a füstölt termékeket nem nagyon
            futószalagos kialakításban is kivitelezhető, au-  fogyasztók esetében mérhető arányokat.
            tomata levegőztető és tüzelő berendezéssel.
                                                              JÓZAN MÉRTÉKLETESSÉG
                                                              ÉS REALITÁS
            Ismeretes a mesterséges gyors füstölés is,
            ilyenkor a terméket nem az áramló füstgá-         Természetesen minden élelmiszer túlzott
            zoknak teszik ki, hanem olyan oldatba márt-       mértékű fogyasztása különböző kockázato-
            ják, amely a füst bizonyos alkotóelemeit (pl.     kat rejt magában, csakúgy, mint az életmód
            faecet, krezol) tartalmazza. Sőt, ma már az       minden egyéb, túlzásba vitt része. Ezért te-
            elektrosztatikus füstölési technika is ismert, a   hát a WHO jelentés is inkább csak a túlzott
            füstgázban lévő részecskéket sztatikus elekt-     mértékű fogyasztás kockázataira vonatkozik.
            romossággal töltik fel, hogy azok az ellenté-     A kiegyensúlyozott étrend viszont éppen
            tesen töltött, füstölendő árún csapódjanak le.    az egészséges életmód egyik legfonto-
            A lényeg itt abban áll, hogy a füstöléssel nő     sabb eleme, és ennek a mértékletes hús- és
            – akár jelentősen is nőhet – az eredeti alap-     húskészítmény-fogyasztás is részét képezi.
            anyag, azaz a hús karcinogén koncentrációja.      Az elmúlt 2 évtizedben  Magyarországon is so-
            Ez a tény hosszú évtizedek óta ismert, ebben      kat változtak a táplálkozási szokások, az éves
            az értelemben a WHO jelentés semmi újat           sertéshús-fogyasztás például mintegy 30 szá-
            nem tartalmaz. S az is jól ismert, és számos      zalékkal csökkent (jelenleg a baromfihús fo-
            statisztikai adat támasztja alá, hogy azokon      gyasztás után a 2. helyen áll, 30 kg/fő, év alatti
            a területeken, ahol a füstölt hús (pl. házi füs-  értékkel), de a magyar egészségügyi mutatók-
            töléssel készült kolbász) fogyasztása igen
            jelentős, ott a gyomor- és bélrák előfordu-       ban nem történt javulás. Így nagyon valószínű,
            lásának valószínűsége is magasabb. Hason-         hogy nem egy tényező felelős a gondokért,
            lóan ahhoz, ahogy a cigarettafogyasztás és a      minden bizonnyal számos egyéb tényező
            tüdőrák közötti kapcsolat jellemezhető. Nem       kombinációja okozhat problémákat. Az IARC
            minden dohányos lesz tüdőrákos és nem             egyébként több mint nyolcszáz különböző
            minden tüdőrákos dohányzott. De a dohá- tanulmány eredményei alapján sorolta be a

            nyosoknál a tüdőrák előfordulásának való- feldolgozott húskészítményeket  az ember-
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78